Az első online is nézhető hazai színházfesztivál

A most debütáló 011 Fesztivál a streaming, internetes élő közvetítés segítségével nemcsak a fesztivál látogatóihoz, hanem az internetező nagyközönséghez is eljut. Erre hazánkban még nem volt példa. Június 9-én tehát a Kutyaszorítóban c. darab lesz a mérföldkő, és rögtön másnap, a Meanwhile in Kansas c. darabot is nézheti otthonról vagy akár a Kocka faláról a közönség.

A fiatalokat megcélzó és a fiatal színészeket támogató fesztivál célja, hogy minél szélesebb körben elérje azokat, akik eddig ódzkodtak a színháztól, de egy jó mozifilmre bármikor vevők voltak. Éppen ezért 26 színész és 11 alkotó olyan 4 műfajban létrehozott munkáit mutatják be az első 011 Fesztiválon, amelyek zsigerileg ható, erősen vizuális, komplex színházélményt nyújtanak.

Sőt, június 9-én a Magyarországra adaptált Tarantino “best of” (Kutyaszorítóbban), 10-én pedig az architekturális térvetítéssel megspékelt budapesti drogtrip, az Óz a nagy varázsló szereplőivel (Meanwhile in Kansas) című darabok a Ustream online felületén HD minőségben és a Kocka szórakozóhely falán is láthatóak lesznek este 8 órától. A közvetítés során Bordos Zsolt, világhírű 3D mapping művész térvetítését élvezhetjük. „A kísérleti jellegű streaminggel szeretnénk elérni, hogy a rendhagyó színházélmény minél több emberhez – akár határon átnyúlóan is – elérjen” – mondta Radnai Márk, művészeti vezető, a 011 Fesztivál programfelelőse.

A streaming a StreamPUNK jóvoltából jön létre. Szijj András, aki a fesztiválon a közvetítés sikerességéért is felel, elmondta, hogy míg egy televíziós stáb kiszállása esetében az eszközök és óradíjak akár több millió forintot is kitehetnek, addig a stream sokkal kevesebb emberrel, sokkal olcsóbb eszközökkel és sokkal hamarabb kialakítható. A stream átlagosan tízszer olcsóbb a televíziós közvetítésekhez képest. Szintén tény, hogy összességében legalább négyszer annyian megnéznek valamit online streamen, mint a helyszínen.

A szervezők nem tartanak attól, hogy ezáltal kevesebb jegy kelne el, hiszen a fesztivál atmoszférája nem érhető el a közvetítés révén. Viszont a streaming által a fővárostól távolabb élők is a kulturális élmény részesévé válnak.

A Fesztivál Ustream csatornája: http://www.ustream.tv/channel/011-fesztivál

A 011- Alkotócsoportról:
A 011 Alkotócsoport rövid fennállása alatt több műfajban különböző előadásokat hozott létre. Ami összeköti őket az a modern, színházi konvenciókat felrúgó filmszerű narratíva és a látvánnyal, valamint az alapvetően nem színházhoz kapcsolódó technológiákkal való kísérletezés.
A csoport mögött nem áll társulat, bár többnyire ugyanazok a fiatal színészek szerepelnek előadásaikban. A kreatív stáb tagjai: Radnai Márk, rendező, Cseh Renátó látványtervező és Ivanyos Ambrus, dramaturg. Az előadások elsősorban nem kész, megírt darabokból születnek, a szövegkönyvet az alkotók írják, színészi improvizációk, helyzetgyakorlatok és külső források felhasználásával. Előadásaikra elsősorban a húszas-harmincas korosztály kíváncsi.