Az első edukációs robot, amely tanulásra inspirál

Megjelent Magyarországon az első, kifejezetten edukációs célú, humanoid robot, mely szabadon programozható. Az Alpha1 PRO névre keresztelt modell egy robotcsalád tagjaként mutatkozik be, és nem csupán szórakoztatásra alkalmas. Sokkal inkább oktatásra és képességfejlesztésre tervezték, amellyel könnyen, gyorsan és intuitív módon ismerhetők meg olyan összefüggések, melyek a digitalizáció, a programozás, a matematika, vagy éppen a kibernetika területeihez tartoznak. Mindezt játszva, akár már 8 éves kortól.

alpha1_pro_02

A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT

Míg mi, felnőttek, „digitális bevándorlók” igyekszünk lépést tartani az új technológiákkal, addig a gyerekek már együtt nőnek fel ezekkel, és válnak „digitális bennszülöttekké”, készségszinten kezelve az okos eszközöket, technológiákat. Azonban ahhoz, hogy e folyamatosan fejlődő és változó világban megállják a helyüket, a mi feladatunk, hogy megmutassuk számukra az utat a digitális jövő felé. Ehhez a digitalizációt kell elhoznunk a mindennapjaikba úgy, hogy az ehhez szükséges látásmódot, készségeket beépítjük a tanulási folyamatokba.

Gyermekeink már egészen kis korban megálmodják, hogy tűzoltók, hajóskapitányok vagy talán űrhajósok szeretnének lenni, mi pedig mindenben támogatjuk őket. De abba vajon belegondolunk-e, hogy a jövő szakmáinak többsége ma még nem is létezik?

Ezeket, mint a világot is, gyermekeink alakítják majd. De a felelős döntés a szülők kezében van: Megadják-e számukra a megfelelő impulzusokat és a tudás lehetőségét, és elindítják-e bennük a tudásvágyat a jövő technológiái irányába.

alpha1_pro_03

LEARN. DIGITAL.

A digitalizáció elterjedésével egyre nagyobb figyelem irányul a robotikára is. Ez az igény hívta életre az Alpha1 PRO csúcsmodellt, amely az első szabadon programozható, edukációs célú humanoid robot. Használata egyáltalán nem igényel programozási ismereteket, ugyanakkor meghatározó mértékben járulhat hozzá többek között a digitalizáció, a programozás, a robotika, a fizika, a matematikai és a kombinációs logika irányában az affinitás kibontakoztatásához. Játékosan fejleszti a gyerekek kézügyességét, térlátását, vizualitását és az összetett gondolkodást is. Nem csak kiváló játszótárs, de garantáltan játszva és örömmel tanulnak a gyerekek, miközben szórakozást nyújt az egész családnak.

A legfejlettebb robotgeneráció képviselőjének emberi testet utánzó formáját nem kevesebb, mint 16 db önálló IP címmel rendelkező nyomatékos szervomotor mozgatja, melyek összehangolását egy központi processzor vezérli. A beépített szenzortechnológiával karöltve akár olyan összetett mozgásokra is képes, mint a fekvőtámasz, a fejenállás, vagy épp a tai-chi és a hip-hop.

Mindeközben a szabadon definiálható audio tartalom lejátszásnak köszönhetően, akár mesélni, zenélni, vagy éppen énekelni is képes, mindezt mozgással összehangolva. Személyre szabhatósága 3D vizuális programozó szoftverében rejlik, amely lehetővé teszi, hogy egy időtengely mentén a „programozó” szabadon határozza meg a szervomotorok elfordulási szögeit, és ezekből mozgást, koreográfiát hozzon létre. Szabadon, szinte kötetlenül.

Az Alpha1 PRO okos eszközre letölthető (iOS, Android) applikáció segítségével vezérelhető, és a megtervezett mozdulatok, koreográfiák nemcsak elmenthetők, de a rendszer mögött gyarapodó közösség által tervezett alkalmazások is felhasználhatóak. Így a digitális játéknak csak a kreativitásunk szabhat határt.