Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon a földárverésekkel – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese hétfőn Győrben, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya előtt tartott sajtótájékoztatón.

    Az intézményben hétfő reggel kezdődött a három hektár feletti állami földek árverése.
    Gőgös Zoltán azt mondta: az árverésre bocsátott földeknek állami tulajdonban kellene maradniuk, mert a kormány ezzel tudná segítni a vidékfejlesztést és a vidéki munkalehetőség megteremtését.
    Hozzátette: olyan területek kerülnek kalapács alá, amelyekre hosszú távú, 2051-ig érvényes bérleti szerződéseket kötöttek.
    A politikus a szakma megcsúfolásának nevezte, hogy a szabályok szerint akinek egy társas vállalkozásban bármilyen beosztása van, nem vehet részt az árverésen.
    “Ezzel olyan emberek kezébe kerülnek a földek, akik néhány napos tanfolyamot végeztek el” – mondta a szocialista politikus.
    Hangsúlyozta: nem hagyják, hogy spekulánsok kezébe kerüljenek a földek, legyen az magyar, vagy külföldi. Hozzátette: 222 olyan külföldiről tud, aki ugyanolyan feltételekkel vehet részt az árveréseken, mint a magyarok.
    Gőgös Zoltán jelezte: lesznek olyan termőterületek, amelyek százmillió forintért cserélnek gazdát.
    Meg kell majd vizsgálni a pénzek eredetét is – mondta -, mert véleménye szerint egy állam “nem mehet bele olyan játékba, hogy nem tudja, honnan, milyen forrásból származik a pénz”.

Forrás:MTI