Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor nem az ország valódi problémáiról beszélt

Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem Magyarország valódi problémáiról beszélt szombati évértékelőjében; az elhangzottakat egyebek mellett csődbeszédnek, mellébeszélésnek, illetve hazugságok ismétlődésének nevezték.

    A DK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: “kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait”.
    A DK szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált – közölték, hozzátéve: a miniszterelnök elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, az európai szövetségeseit és a becsületét.
    A Jobbik nevében Gyöngyösi Márton elnök úgy fogalmazott, hogy “Orbán jelenti a veszélyt Magyarországra”: a legnagyobb veszély, hogy “Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból”. Hozzátette: “Orbán a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik”, és elárulja “azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk”.
    Gyöngyösi Márton szerint nem a biztonságért dolgozik az, aki hagyja, hogy Európa legnagyobb élelmiszerár-emelkedése eméssze fel Európa egyik legalacsonyabb bérét és nyugdíját, és aki “háborút indít a pedagógusok ellen, aki béremelési ígérettel csapja be a magyar betegágyak mellett dolgozó ápolókat”.
    Az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté a Facebookra feltöltött videójában azt mondta, ez “a felelősséghárítás és mellébeszélés beszédje volt, nem a cselekvésé”. Szerinte amit a kormányfő elmondott, “már ismerjük és unjuk”, fontosabb, ami nem hangzott el: például, hogy hogyan kívánja a kormány kezelni “az elmúlt 12 év elhibázott politikája miatti” egyre fojtogatóbb energiafüggőséget. Megjegyezte, biztos nem energiahatékonysággal, mert a kormányfő arról beszélt, Magyarországnak minden korábbinál több energiára lesz szüksége.
    A politikus hozzátette: örömmel hallották, hogy bevezetik az LMP által követelt klímabérletet, de elmaradt a beismerés és bocsánatkérés, amiért ezzel éveket csúsztak.
    A Mi Hazánk Mozgalom azt közölte: Orbán Viktor ezúttal sem szólt az egyik legfontosabb kérdésről, az élelmiszeriparra épülő nemzetgazdaság megteremtéséről, amely feltétele lenne a brutális infláció megállításának is. Szerintük a stratégiai területeken nem tud előrelépést felmutatni a kormány, sőt: a népesség továbbra is csökken, a magyarok elszegényednek, egyre többeknek okoz nehézséget az alapvető élelmiszerek megvásárlása.
    Kiemelték, a kormánynak meg kell változtatnia gazdaságpolitikáját, “a multik szolgalelkű kiszolgálása helyett” végre a magyar emberek érdekeit kellene képviselnie.
    A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc az MTI-nek küldött közleményében azt írta, “a mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül”.
    Hozzátette, hogy a Momentum kimondja az igazságot: hazugság, hogy a rezsicsökkentés és a hatósági ár működik; hogy a munkaalapú társadalomban meg lehet élni, valamint, hogy “Oroszország a barátunk” és az EU az ellenségünk.
    Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes társelnök azt írta: a miniszterelnök kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat, felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat.
    Közölte: a kormányfő “megismételte azt a hazugságát, hogy az ellenzék háborúpárti”. Leszögezte: az MSZP továbbra is békepárti. Kunhalmi Ágnes szerint nem igaz az az állítás sem, hogy az egész ellenzék az ársapkák eltörlését követeli, az MSZP épp ellenkezőleg: az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja elérni.
    A Párbeszéd az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor “csődbeszédet” tartott évértékelő helyett. Ha évértékelőt tartott volna, akkor őszintén elmondja, hogy “csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák”, a nyugdíjakat pedig “már a kanyarban lehagyta az áremelkedés” – fogalmaztak.
    Hozzátették: a kormányfő arról sem beszélt, hogy “miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján”, és hogy ő az egyetlen, aki támogatja “Vlagyimir Putyint, Európa agresszorát”.

MTI