Az Együtt-PM vizsgálatot követel az ügyben

Az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel annak ügyében, hogy mely magyar állampolgárokat “tiltották ki” az Egyesült Államokból, és milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak hozzájuk – közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

    Közleményükben felszólítják a magyar kormányt, hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó. Egyúttal arra kérik a Külügyminisztériumot, adjon ki nyilvános állásfoglalást arról, hogy mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán.
    Kérdésként fogalmazzák meg, hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság. Egyúttal arra is rákérdeznek, valóban igaz-e, hogy az egyik kitiltott személy Habony Árpád, “aki Orbán Viktor bizalmasaként, és a Fidesz első számú kommunikációs tanácsadójaként ismert”.
    A Napi Gazdaság internetes oldala értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.
    Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az MTI-vel, mindkét országnak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat – szögezte le a tárca.
    Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.
    A külképviselet tájékoztatása szerint “bizonyos magyar magánszemélyekről” úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis “hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak”. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki – tették hozzá.
    Pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

Forrás:MTI