Az Audi konszern meggyőző eredménnyel zárta az első negyedévet

 

  • Az első három hónap eredményét befolyásolták a devizaárfolyam változásának hatásai, a magasabb előzetes kiadások és a különleges tételek is
  • Axel Strotbek, pénzügyekért felelős igazgatótanácsi tag: „Egy kihívásokkal teli negyedévben sikerült az operatív árbevétel-arányos nyereségrátánkat az általunk meghatározott célsáv tartományban tartani.”
  • Az Audi továbbra is vállalja a termékfejlesztések, a műszaki megoldások kidolgozása és a termelési hálózat bővítése kapcsán felmerülő magasabb előzetes kiadásokat

 

 

 

Ingolstadt/Budapest, 2016. június 9. – Az Audi konszern a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére sikeres első negyedévet zárt 2016-ban. Az év első három hónapjában a vállalat 14,511 milliárd eurós árbevételre tett szert. A működési eredmény elérte az 1,202 milliárd eurót, amely 100 millió euró értékben tartalmazott negatív hatású különleges tételeket is. A különleges tételek ellenére az operatív árbevétel-arányos nyereségráta 8,3 százalékra adódott és sikerült a 8-10 százalék közötti célsáv tartományban tartani.

Január és március között a prémium autógyártó összesen 455 754 járművet adott át ügyfeleinek, amely négy százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált eredmény (2015. január – március: 438 171 darab). A 14,511 milliárd eurós árbevétel egy százalékkal marad el a 2015 első negyedévében elért eredménytől (2015. január – március: 14,651 milliárd euró), amelynek elsődlegesen a kedvezőtlen árfolyam-változások és az egyes piacokon tapasztalt erős verseny az oka.

 

A vállalat működési eredménye elérte az 1,202 milliárd eurót (2015. január – március: 1,422 milliárd euró), amely már tartalmazza a valószínűsíthetően hibás Takata légzsákokkal kapcsolatosan felmerülő negatív hatású különleges tételeket is. Az Audi együttműködik az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatóságával (US National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) annak érdekében, hogy meghatározzák, hány további Audi modell lehet érintett egy esetleges visszahívásban az Egyesült Államokban. Az Audi erre az esetre 100 millió eurót különített el az első negyedévben. Különleges tételek nélkül a vállalat működési eredménye elérte az 1,302 milliárd eurót (2015. január – március: 1,422 milliárd euró), az operatív árbevétel-arányos nyereségráta pedig 9 százalékra adódott (2015. január – március: 9,7 százalék).

 

„Az árfolyam változások és a különleges tételek mellett működési eredményünket meghatározták a magasabb előzetes kiadások is” – nyilatkozta Axel Strotbek, az AUDI AG igazgatótanácsának a pénzügyekért és az IT területéért felelős tagja. „Mindazonáltal az operatív árbevétel-arányos nyereségrátánk továbbra is a 8-10 százalék közötti célsáv tartományban található.” Az idei évben az Audi a márka jövője szempontjából több fontos területen is meghatározó lépéseket kíván tenni: a Q2 személyében egy teljesen új modell mutatkozik be, Mexikóban megkezdi működését a márka új gyára, az Audi sikermodelljei, a Q7 és az A4 pedig meghatározó nemzetközi piacokon debütálnak. Az Audi konszern az idei év beruházási kiadásaira több, mint 3 milliárd eurót irányzott elő.

 

Az Audi konszern adózás előtt eredménye 2016 első negyedévében elérte a 959 millió eurót (2015. január – március: 1,497 milliárd euró), az adózás előtti árbevétel-arányos nyereségrátája pedig 6,6 százalékra csökkent (2015. január – március: 10,2 százalék). Az előző év hasonló időszakához viszonyított változást elsősorban árfolyam-fedezeti ügyletekből származó piaci értékelési hatások okozták.

Az Audi konszern céljai az idei évre változatlanok. A 2016-os évben az Audi az ügyfeleknek átadott járművek számának mérsékelt emelkedésére számít. A gazdasági feltételektől és az árfolyam alakulásától függően a prémium autógyártó az árbevétel enyhe növekedését várja. Az Audi számításai szerint néhány kulcsfontosságú piacon tovább folytatódik az erős verseny. További szempont az autóipart érintő technológiai váltás, amely az alternatív hajtásrendszerek és a digitalizáció térhódítása irányába halad. Mindazonáltal az Audi idén is célul tűzte ki, hogy az operatív árbevétel-arányos nyereségrátát a 8-10 százalék közötti stratégiai célsáv tartományban tartsa.

„Következetes költségkezeléssel biztosítjuk a kitűzött jövedelmezőségi célok elérését. Így tudjuk biztosítani azt a pénzügyi hátteret, amelyet befektetéseink és innovációink igényelnek.” – hangsúlyozta Strotbek. Az Audi A8 következő generációjával az Audi most először jelenik meg sorozatgyártásban az autonóm vezetés rendszerével. 2018-ban pedig a márka bemutatja első, teljesen elektromos sorozatgyártású modelljét is.