Az Audi elnyerte a Digital Economy Award kitüntetést

Digitális autógyártóvá (Digital Car Company) válásának útján termelési helyszíneit is fel kívánja készíteni az Audi a digitális jövőre. E törekvéseiért a vállalat kedden az Initiative Deutschland Digital (IDD) „Digital Economy Award” kitüntetését vehette át Bonnban. A négykarikás márka a „Vállalat 4.0” kategóriában végzett az élen.

 Audi wins Digital Economy Award

Az Audi alapelve, hogy gyártási folyamatait mindenkor hatékonyan, rugalmasan, magas fokú automatizálás mentén és jövőbemutató módon alakítja. A négykarikás márka termelése már ma is széles körűen internetes és más fejlett hálózatokba szervezve működik. Annak érdekében, hogy ennek során még több szinergia váljék kiaknázhatóvá, s ezzel tovább növekedjen versenyképessége, a prémium-autógyártó folytatja gyárai a digitalizáció és konnektivitás jegyében zajló fejlesztését. Ennek szellemében az Audi a jövőben a tárgyak internete (Internet of Things; IoT) felhőalapú platformját alkalmazza, amely a müncheni nextLAP startup-cég fejlesztése. Ennek keretében a gyártási folyamatok során meghatározó minden IoT-eszköz e platformmal összeköttetésben dolgozik majd, legyen szó robotról, elektromos csavarhúzóról vagy tabletről. „Ezzel immár a digitalizáció következő szintjére lépünk, mivel e platformon a gyártás és a logisztika minden adata találkozik. Ezzel a meglehetősen komplex gyártási és logisztikai folyamatokat is jóval gyorsabban, rugalmasabban és költségtakarékosabban valósíthatjuk meg, s egységes egészként optimalizálhatjuk őket intelligens algoritmusokkal” – emelte ki Antoin Abou-Haydar, az Audi A4/A5/Q5 jármű-összeszerelésének vezetője, aki a díjat átvette.

 

Jó példa minderre az úgynevezett Smart Shelf, vagyis az intelligens pick-by-light polcok rendszere. Itt logisztikai munkatársak készítik elő a különböző alkatrészeket – például kormánykerekeket, sebességváltókar-gombokat és biztonsági öveket – az összeszereléshez. A mini-PC-kkel felszerelt Smart Shelf a logisztikától egészen a beépítésig pontosan szabályozza az adott alkatrészek útját. Amennyiben egy alkatrészt például a jövőben a korábbiaktól eltérő munkaütemezésben kell beszerelni, a szalag működésének szükséges átprogramozása mindeddig jelentős műszaki és szervezési feladatot jelentett. A Smart Shelf és a felhőalapú platform révén azonban a jövőben – tabletjeik segítségével – az összeszerelést végző munkatársak önállóan is elvégezhetik az átállást, különösebb munkaigény nélkül. A rendszer a folyamatban érintett összes dolgozót, gépet és logisztikai folyamatot is tájékoztatja erről, a termelés pedig megszakítás nélkül folyhat tovább.

 

A „Digital Economy Award” elismeréseit az idén első ízben osztotta ki az Initiative Deutschland Digital, amely az egyes szakterületeken átívelő hálózatként működő kezdeményezés a német gazdaság digitalizációja szolgálatában. A díjjal olyan vállalatokat és szervezeteket ismernek el, akik új digitális technológiákkal és üzleti modellekkel fokozzák hatékonyságukat, illetve fejlesztik értékteremtési folyamataikat. A gazdaság, a tudomány és a politika területeiről érkezett tagjai az „Ügyfélélmény” a „Termék- és szolgáltatás-innováció”, a „Vállalat 4.0” és a „Digitalizált üzleti modellek” kategóriákban értékelték a különböző digitális projekteket.