Az Anna Karenina című balett a budapesti Operában

Borisz Eifman orosz rendező világhírű társulata az Anna Karenina balett előadását mutatja be júniusban két alkalommal a Magyar Állami Operaházban.

    Borisz Eifmant a balett műfajának megújítójaként tartják számon szerte a világon – fejtette ki Nagy Tamás, a produkció főszervezője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
    “Eifman egészen furcsa gondolkodású ember, teljesen megváltoztatja azt, amit az ember a balettról gondol” – mondta a szervező hozzátéve, hogy a darabot hatalmas sikerrel jártszák a világ legnagyobb színpadain.
    Nagy Tamás kiemelte: az Eifman Balett csak nagyon ritkán lép fel élőzenekari kísérettel, ezért a budapesti előadások különlegessége, hogy azokon a Kodály Filharmónia Debrecen kíséri majd az orosz együttest. Mint mondta, a rendező azért járult hozzá az élőzenei kísérethez, mert a budapesti Operaházat a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező helyszínének tartja.
    Kovács László, a zenekar vezető karmestere elmondta, hogy a darab Csajkovszkij műveire, de nem balettdarabjaira épül, hanem a szerző különböző szimfonikus műveinek megfelelő hangulatú részei vannak csokorba fűzve. “Ezek nagyon sűrű zenék, ezért a mintegy két órás balett előadás a zenekart is óriási kihívás elé állítja” – tette hozzá.
    A világhírű szentpétervári társulat darabja a Tolsztoj-regény szerelmi háromszögének bonyolult rendszerére, Anna Karenina személyiségének kettősségére fókuszál és a szerelem által újjászületett nőt a szavak helyett a testmozdulatok pontos és erős kifejezőerejével mutatja be.
    A darabot június 5-én és 6-án láthatja a közönség az Operában.

Forrás:MTI