Az amerikai elnök és vezető politikusok méltatják az elhunyt Elie Wieselt

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író halála megrázta az amerikai vezetést, és pártállásuktól függetlenül politikusok egész sora – élükön Barack Obama elnökkel – méltatta az elhunyt írót, filozófust, előadót, egyetemi tanárt.

    A Fehér Ház által kiadott közleményében Obama elnök így fogalmaz Wieselről: “Korunk egyik legnagyobb erkölcsi tekintélye és sok tekintetben a világ lelkiismerete volt”. Obama, akit sajtóhírek szerint személyes jó viszony is fűzött Wieselhez, a többi között hangsúlyozta: “Elie nemcsak a világ legkiemelkedőbb holokauszttúlélője, hanem maga az élő emlékezet volt”.
    Személyes hangot megütve, szintén közleményben méltatta Wieselt Joe Biden alelnök. “Elie elültette a lelkemben azt a soha nem múló kitartást, hogy minden következő nemzedéknek pontosan megtanítsuk, mi történt, hogy soha ne feledhessük el a Soá rémségeit. Elie egész élete arról szólt, hogy bizonyos legyen benne: mindannyiunk szívében ott rejtezik az ígéret, hogy – soha többé”.
    Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Wiesel “megtanította nekünk, hogy soha nem szabad feladni az emberiességet. Legyen áldott az emléke!”.
    Condoleezza Rice volt külügyminiszter szerint Wiesel “különleges ember volt, a béke katonája”. “Mentorként és barátként inspirált és támogatott engem” – fogalmazott Bush elnök volt külügyminisztere.
    Mitt Romney, a republikánusok négy évvel ezelőtti elnökjelöltje Twitter-üzenetet tett közzé, s ebben azt írja: “Imádkozom azért, hogy az a világítótorony, akit Elie Wiesel testesített meg, hosszú időn keresztül vezessen bennünket, hogy kikerülhessük a gyűlölet és a rasszizmus zátonyait”.
    A főbb amerikai televíziós csatornákon és az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) szintén megemlékeztek Elie Wieselről, többnyire részletes portréval, vagy korábbi interjúinak újbóli bejátszásával.

Forrás:MTI