Az Állatvédelmi Kódex alapján erősítette meg állatvédelmi tevékenységét a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2021-ben az alapítók között csatlakozott az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának kezdeményezéséhez, az Állatvédelmi Kódexhez, és ezzel vállalta, hogy tevőlegesen kiáll az állatvédelem és a felelős állattartás mellett. A Kódex nyomán az ORFK bűnmegelőzési tevékenységének egyik kiemelt területévé emelte az állatvédelmet: 2022-ben 649 iskolai előadásra került sor, és 254 sajtómegjelenés foglalkozott a területtel. A felelős állattartás, az állatok ellen elkövetett bűncselekmények és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása mellett az aláírás óta eltelt időszak értékelését is célozta az az állatvédelmi konferencia, amelyet 2023. április 5-én tartottak a rendőrség Teve utcai székházában.

Dr. Vetter Szilvia az ORFK konferencián

A konferencián részt vett Ovádi Péter, az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért felelős kormánybiztosa is, aki a magyar állatvédelem jelenlegi helyzetét foglalta össze beszédében. Kiemelte többek között, hogy az állatvédelmi tárgyú eljárások akkor működnek a legmegfelelőbben, ha az érintett hatóságok, önkormányzatok és civilek is együttműködnek az állatok jólléte érdekében. A rendőrséggel több fórumon is közös munkát folytatnak, napi rendszerességgel osztják meg egymással tapasztalataikat és javaslataikat. Hozzátette: az állatkínzókkal szembeni hatékonyabb fellépést célozta a Büntető Törvénykönyv egyes állatvédelmi tárgyú rendelkezéseinek a szigorítása is, hiszen az állatok bántalmazásának megakadályozása közös társadalmi érdek. A még hatékonyabb közös munka érdekében hozta létre az állam idén februárban a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítványt is, melynek kuratóriumi elnöke Dr. Vetter Szilvia PhD, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani központjának vezetője. Az Alapítvány tevékenységének két legfontosabb pillére a megelőzés és az állatvédelmi ismeretek terjesztése a lehető legszélesebb körben.

Dr. Vetter Szilvia előadásában a legnagyobb hangsúlyt annak az ördögi körnek a bemutatása kapta, amely az állatkínzás és emberek elleni erőszak összefüggéseit jellemzi. Amikor egy gyermek, fiatal állatot bánt, nagy valószínűséggel vagy pszichiátriai kórkép, zavar van a háttérben, vagy bántalmazó, abuzív családi háttér. Az állatokkal szembeni gyermekkori kegyetlenség vörös zászló az egész társadalom számára, sajnos könnyen válhat a gyermekből erőszakos bűnelkövető felnőtt, aki emberekre is veszélyes. Az ő gyermekei gyakran szintén bántalmazottak lesznek, majd ismért megjelenhet az állatkínzás az új generációban is. Ha sikerül ezt az ördögi kört megtörni, az erőszak újratermelődése megállítható, emberi és állati életeket lehet megmenteni – hangsúlyozta az Állatvédelmi Központ vezetője.

Az esemény házigazdájaként mondott beszédében Oláh-Paulon László r. alezredes rendőrségi főtanácsos, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály osztályvezetője elmondta, hogy az állatvédelem a rendőrség kiemelt bűnmegelőzési feladata volt az elmúlt évben, ami tovább folytatódik 2023-ban is. A rendőrök 2022-ben országosan közel 1000 tájékoztató előadást szerveztek, a közösségi médiában figyelemfelhívó kampányokkal, videókkal, a lakossági kitelepülések során pedig személyesen hangsúlyozták a felelős állattartás jelentőségét, és az egyik legfőbb üzenetet, miszerint az állatok érezni, szenvedni, örülni képes élőlények.

Az Állatvédelmi Kódexet megalapítása óta töretlen érdeklődés övezi. Az aláíró szervezetek száma rövid időn belül meghaladta a négyszázat (2023 áprilisában 425 aláírója van a Kódexnek), köztük olyan kiemelt partnerekkel, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ORFK alapító szervezetként, az elsők között írta alá az Állatvédelmi Kódexet, melyben vállalta, hogy a felelős állattartás és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviseli tevékenysége során.

Forrás és további információ: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/a-rendorsegi-bunmegelozes/az-allatvedelem-kozos-ugyunk