Az AAA AUTO érdeke, hogy fejlődjön a magyar használtautó piac

Az AAA AUTO évente közel 200 ezer gépjárművet vizsgál át, és megközelítőleg 65 ezer gépkocsit vásárol és ad el Közép-Kelet-Európában. Az AAA AUTO 23 éve van jelen a piacon, és ezalatt az idő alatt több millió gépjárművet vizsgált át, így a legtapasztaltabb közép-kelet-európai használtautó kereskedőnek számít. Az AAA AUTO ez alkalommal megosztja a nyilvánossággal a használtautó-kereskedelemmel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit, és egyúttal felhívja a figyelmet az internetes és nyomtatott hirdetéseken keresztüli gépkocsi vásárlások és eladások veszélyeiről és buktatóiról.  A kutatás kiterjedt a gépjármű lehetséges hibáira, a regisztrációval kapcsolatos jogi problémákra, esetleges csalásokra, valamint arra is, hogy a használt autó értékesítése/vétele során hogyan válhat valaki gépjárműlopás áldozatává. Az AAA AUTO a kutatás alapján összegezte azokat a szempontokat és tanácsokat, amelyeket a használtautó vásárlóknak, illetve eladóknak érdemes mérlegelniük.

A magánhirdetés alapján történő használtautó vásárlás több kockázatot is rejt magában. Előfordulhat, hogy az ember kedvezőbb áron talál használt autót egy magánhirdetőnél, viszont az AAA AUTO azt ajánlja, hogy a következő szabályokat feltétlenül tartsuk be, annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénzünk vagy a gépjármű, esetleg ne csapjanak be minket:

 1. Gépjármű vásárlásakor mindig kérje, hogy a tulajdonos legyen jelen, és hiteles aláírást adjon!
 2. Kérjen garanciát az autó eredetére vonatkozóan, és ezt mindenképpen írassa bele az adásvételi szerződésbe.
 3. Ne adjon vagy küldjön előleget a gépjárműre, csak abban az esetben, ha annak kulcsait már megkapta, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az autó “eltűnik”!
 4. Legyen óvatos a közvetítőként eljáró személyekkel
 5. Mindig kérjen tesztvezetést, és egy autószerelővel vizsgáltassa át a gépkocsit alulról is.
 6. Ellenőrizze, hogy a gépjármű nem szerepel-e a lopott autók nyilvántartásában!
 7. Ellenőrizze, hogy az autót nem terheli-e zálogjog, nincs-e végrehajtás alatt vagy nincs-e rajta haszonbérleti tartozás!
 8. Olyan eladótól vegyen autót, akit a gépjármű megvételét követően is el tud érni, hogy amennyiben szükséges, érvényesíteni tudja a visszatérítési megállapodásban foglaltakat, illetve, rendezni tudja az esetleges vitás kérdéseket!
 9. Mindig olyan autót válasszon, aminek minden szükséges papírja megvan, és ön intézze el az átíratást. A gépjármű minden kulcsát kérje el, és ellenőrizze, hogy azok nem csak a közelmúltban készült másolatok!

Magánhirdetés útján értékesíteni egy gépjárművet szintén kockázatos lehet. Sok olyan eset ismert, ahol a potenciális vásárló azt kérte, hogy alaposan átnézhesse az autót, de végül nem vásárolta meg, csupán előkészítette a terepet a tolvajok számára, hogy azok aztán ellopják. Fontos szem előtt tartani, hogy az eladó az autó értékesítését követően is felelősséggel tartozik annak rejtett hibáiért. Az AAA AUTO a következőket javasolja az eladóknak, amikkel bebiztosíthatják magukat:

 1. Az autót ne ott mutassa meg a potenciális vevőnek, ahol az autóval általában parkolni szokott! Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az autót ellopják.
 2. Az autó megtekintésekor ne adja át a jármű kulcsait, és ügyeljen arra, hogy a tartalék kulcsok se tűnjenek el.
 3. A potenciális vevőt ne tájékoztassa az autóban elhelyezett biztonsági berendezésekről, különös tekintettel a biztonsági kapcsolók helyére.
 4. Soha ne egy eldugott helyen mutassa meg eladásra kínált autóját a potenciális vevőknek.
 5. Ha lehetséges, a gépjármű eladását követően az átírásról személyesen gondoskodjon. Amennyiben nem így jár le, előfordulhat, hogy a gépjármű továbbra is az ön nevén marad.
 6. Ha nem ön gondoskodik az átírásról, ellenőrizze, hogy az új tulajdonos azt a lehető legrövidebb időn belül megteszi.
 7. Törekedjen arra, hogy a potenciális vevő személyi igazolványáról írja le annak személyes adatait.

„Az AAA AUTO minden esetben szívesen oszt meg olyan információkat a magyarországi használtautó piac szereplőivel, vevőkkel és eladókkal egyaránt, amelyek segítséget jelentenek számukra, a használtautók vásárlása, illetve értékesítése során, mivel mi is érdekeltek vagyunk a magyarországi használtautó-piac korrekt és hatékony működésében” mondta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója. „Továbbá fel szeretnénk hívni a magyar vevők és eladók figyelmét a használtautó-kereskedelem különböző kockázataira, és olyan hasznos tanácsokkal szeretnénk ellátni el őket, amiket ha megfogadnak, elkerülhetik vagy csökkenthetik ezeket a kockázatokat.”

Az AAA AUTO műszakilag alaposan átvizsgálja az általa a magyar piacon felvásárolt használt autókat, és alaposan ellenőrizi az általa eladásra kínált gépjárművek törvényes eredetét és regisztrációját, mielőtt azokat a vevőknek eladásra kínálná. A cég fóti telephelyén jelenleg közel 700 gépjármű található, de az AAA AUTO a közeljövőben további telephelyek megnyitását is tervezi.

„Fóti telephelyünkön minden vevőt szeretettel várunk, hogy megnézze az általunk ellenőrzött és tesztelt járműveket, továbbá várjuk azokat az eladókat is, akik szeretnék autójukat egy megbízható, akkreditált vevőnek eladni,” tette hozzá Topolová. „Egyedi szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek, mint amilyen a hét napon belüli indoklás nélküli csere, ami a vevők és eladók számára is további biztonságot és kényelmet jelent. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarországon a legmagasabb színvonalat biztosítsuk a használt autók vétele és eladása során, és azért, hogy a magyarországi használtautó piac minél átláthatóbban, megbízhatóbban és hatékonyabban működjön.”