Autópálya-kamerák segítségével mentik a menekülteket Bécsben

Július 23-án 99 menekültet, köztük gyermekeket kellett kiszáradás gyanújával elsősegélyben részesíteni és biztonságba helyezni Bécsben. Az embercsempészek egyre több, kritikus állapotban lévő menedékkérőt tesznek ki az autópályák mentén.

 becs_menekult

Mindennapos jelenséggé vált az osztrák fővárosban, hogy a többnyire szíriai és iraki menekülteket kisbusszal szállító embercsempészek a Bécs környéki autópályák mentén hagyják utasaikat. Ezáltal több szempontból is közvetlen veszélynek teszik ki őket, hiszen a Magyarországon át vezető, több órás autóút után kánikulában, sokszor víz és élelem nélkül, az autópálya mentén gyalog kell eljutniuk a városba. A menekültek kimerülten, a kiszáradás határán bolyonganak Bécsben és környékén, amíg a hatóság rájuk nem talál.

Az embercsempészek láthatóan egyre lelketlenebb módszerekkel dolgoznak. Legtöbben a simmeringi kihajtónál szállítják ki utasaikat, hogy aztán teljes gázt adva elhajtsanak, magukra hagyva a tanácstalan embereket. Az ASFINAG autópályakezelő cég dugók, építkezések és balesetek figyelésére kihelyezett, mintegy 500 darab kamerája jelenti a legnagyobb segítséget a a begyűjtésükhöz. Az ASFINAG alkalmazottainak naponta többen is az életüket köszönhetik.

 

„Az ügyeletes forgalmi manager feladata, hogy a kamerákon keresztül észlelt gyalogosokhoz eljusson az autópályán, és biztonságba helyezze őket. Többnyire eltévedt, németül nem beszélő személyekről van szó. Ilyenkor értesítjük a rendőrséget, akik a továbbiakban gondoskodnak az elszállításukról“, számolt be tapasztalatairól Hartwig Hufnagl, az autópályakezelő cég forgalomirányítási osztályának munkatársa. Az egyik feltételezett embercsempészt pedig már őrizetbe vette az osztrák rendőrség.