Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2021-Ezúttal a játék jegyében!

Játsszunk! Közjátékok, hangjátékok, csendjátékok. Szabályos vagy szabály nélküli játékok és játék a szabályokkal. Komolyzene játékból. Játékmesterek. Játszóterek. Együtt játszunk.

 

  1. január 8-17. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapest különleges zenei seregszemléjét, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, Budapest fontos kulturális helyszínein valósulnak meg a fesztivál programjai az újzene iránt érdeklődők számára. A januári időszakban az események az online térben érhetők el, de a fesztivál előadásainak egy további része az év során megrendezésre kerül. A programok közt ősbemutatókat is magukban foglaló koncertek mellett számos interaktív beavató foglalkozás, színházi előadás, kiállítások, családi programok, beszélgetések, műhelyfoglalkozások és filmvetítések is lesznek ezúttal is. A fesztivál kiemelt témája tehát 2021-ben: a JÁTÉK.

A tíznapos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ezáltal a közönséghez közelebb hozni az újzenét, a komolyzene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát, amelyben mára műfajok széles skálájának eszköztára megtalálható. A 2021-es fesztiválprogram, tekintettel a világjárványra, új technikai megoldásokat – mondhatni új játékszabályokat –, több online-közvetítést és erősebb online tartalmat foglal magába. A koncertek közönségének azonban ezúttal is – az est programja előtt, vagy gyakran a darabok közé ékelve – részben interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai, amelyekbe mindenki bekapcsolódhat, és szórakoztató, kreatív módon kerülhet közelebb egy-egy kompozíció eszköztárához, zeneszerzői nyelvéhez.

A fesztivál januári programja sok intenzív és játékos „átlátnivalóval” szolgál. Ennek ellenére a jelenlegi járványhelyzet néhány esetben megkövetelte, hogy az eredetileg januárra tervezett programok közül több – jellemzően azok, melyeken külföldi fellépők működnek közre – a tíznapos fesztiválon túl az évad hátralévő, biztonságosabbnak ígérkező részében kerüljön megrendezésre.

A fesztivál programjának fontosabb eseményei

  1. január 8- án kerül sor a Zeneakadémia online felületén a fesztivál nyitóhangversenyére, mely Vidovszky László korai műveiből rendezett szcenikus koncertpár első része. Ezen a Schröder halála című 1975-ben komponált szóló zongoramű hangzik el, melyben Balog Józsefen, a hangszeres szólistán kívül három asszisztens vesz részt, akik három különböző preparációs réteg lépésenkénti beépítésével lassan formálják át a zongora hangját. Az est második részét, melyen többek között a Nárcisz és Echó című kamaraopera is elhangzik, március 28-án tartják a Zeneakadémia Solti termében.

A 2021-es programsorozat rezidens együttese: Christoph Ressi grazi zeneszerző, programozó és Benes Szilárd, szintén Grazban élő magyar származású klarinétművész duója. Kettejük közös munkájának fő fókusza a hangszerrel vezérelt videójáték, illetve szabadon irányítható audiovizuális alkotás létrehozása, e mellett Interaktív installációt, workshopot, többféle koncertet is adnak a fesztivál szervezésében Budapesten. Ennek első megjelenése az E-Trafó felületén közvetített bemutatkozásuk, melyen megismertetik a közönséggel a game_over, valamint a Terrain Study című munkáikat.

Január 10-én a Fuga közvetítésében kerül sor a Next Generation fiatal zeneszerzőket bemutató koncertre, melyen magyar, osztrák és német zeneszerzők alkotásait ismerheti meg a közönség a budapesti Ensemble Z előadásában, Varga Judit, Moritz Eggert és Tornyai Péter válogatásában. Ugyanitt egy héttel később a fesztivál zárásaként a CentriFUGA kortárszenei műhely zeneszerzői  (többek között Kedves Csanád, Balogh Máté, Bolcsó Bálint) tánc és szólóhangszer duójára írt műveit adják elő.

Szintén magyar ősbemutatókból álló programmal készül a fesztiválra a Budapest Improvisers Orchestra (BIO).

Január 11-én a BMC könyvtárában a WortLaute című vokális koncerten ősbemutatóként hangzik el Christoph Herndler osztrák zeneszerző Jeney Zoltán emlékére komponált I Sing Your Name című műve Kovács Lenke és az Ensemble Mobile előadásában.

Január 15-én a Müpából közvetítjük a Mikamo – Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Schubert & Tsai címmel. Ajtony Csaba vezényletével elhangzik többek Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

Január 16-án a BMC hangversenytermében Dinyés Dániel, Parti Nagy Lajos szövegére komponált Pierrot variációk című művét adja elő Arnold Schönberg Pierrot Lunairejét követően az UMZE kamaraegyüttese, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

Az év hátralévő részében számos külföldi művészt láthatunk majd vendégül. Sor kerül a Trafóban Lluïsa Espigolé spanyol művész multimediális zongora előadására; az Örkény Színházban a svájci Collctif Barbare és Bíró Kriszta adja elő Agota Kristof A nagy füzet című regényének zeneszínházi adaptációját, amelyben többek között Kurtág György, Bartók Béla művei, valamint magyar és román népzenei motívumok is helyet kaptak. A Budapesti Francia Intézetben lesz hallható az olasz-német-francia Die Hochstapler zeneszerző-előadó kollektíva, akiknek egyedi játékszabályokon alapuló előadási metódusait többnapos budapesti mesterkurzus keretében is megismerhetik az érdeklődők.

A fesztivál hamarosan megújuló honlapja – az eseményekre vonatkozó aktuális információk mellett – számos érdekes zenei játékot és egyéb a fesztiválhoz kapcsolódó tartalmat kínál hamarosan.