Áthárítja a MNB a különadót a lakosságra

Az Együtt-PM szövetség szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán elismerte, hogy a pénzintézetek a rájuk rótt különadókat és egyéb terheket a lakosságra hárították.

A választási szövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az MNB honlapján szerdán megjelent anyagban elismerik, hogy a különadókat “a magyar emberek fizetik”, és “hazudott a rezsim abban, hogy politikai ellenfelei felelősek a devizahitelesek válságáért”.
A közlemény szerint a jegybank honlapján olvasható elemzésből az derül ki, hogy a Bajnai-kormány alatt a devizahitelesek jobb helyzetben voltak, hiszen ők az Orbán-kormány “dilettáns gazdaságpolitikai intézkedései hatására” elszabadult forintárfolyam miatt kerültek hátrányba a forinthitelesekkel szemben. Hozzátették: ma a forint több mint 10 százalékkal ér kevesebbet az euróval és 30 százalékkal a svájci frankkal szemben, mint 2010-ben.
A szövetség a dokumentumban azt követeli a kormánytól, hogy ismét vezesse be azt a “Bajnai Gordon kormányához köthető intézkedést”, amely szerint két évig, havi tízezer forintos fizetési kötelezettséggel járó türelmi időt kap a törlesztésre az, aki elveszíti a munkáját. Követelték azt is, hogy a kabinet “fillérre számoljon el” azzal az 500 milliárd forinttal, amelyet “a devizahitelesek megsegítésére hivatkozva, de az egykulcsos adóval nyerő gazdagok érdekében” különadóként szedett be a bankoktól. Elvárják továbbá, hogy a kormány tőkésítse fel, és lássa el “valódi jogosítványokkal” a Nemzeti Eszközkezelőt, hogy az fel tudja vásárolni a bajba jutott adósok lakásait.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán cikksorozatot indított a lakossági devizaalapú jelzáloghitelekről. Az első cikkben Balog Ádám, az MNB alelnöke és Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója kifejtette: a devizahitelezés a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémája mind szociális, mind konjunkturális, mind pedig pénzügyi stabilitási szempontból. Arra is kitértek, hogy a magyarországi gyakorlatban a hitelszerződések olyan erőfölényt biztosítottak a bankoknak a kondíciók megváltoztatása terén, ami lehetővé tette, hogy növekvő veszteségeiket devizaadós ügyfeleik rovására enyhítsék.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*