Átadták a Kisfaludy-díjakat a Győri Nemzeti Színházban

Sorrendben másodszor vehette át a Kisfaludy Művészeti Díjat a Győri Nemzeti Színház pénteki évadzáró társulati ülésén Mózes Anita színművész.

    Rajta kívül Pingiczer Csaba színművész, a támogatói kategóriában pedig a Forgács Péter igazgató által a társulat egyik motorjaként említett Horváth Márta rendezőasszisztens vehette át az elismerést. A Hang és Lélek Vádorserleget a Rigoletto-előadás nyerte el.
    “Egyre jobbak vagyunk, és dübörgünk” – jegyezte meg Forgács Péter, aki a konkrét számadatokat mellőzve megemlítette: a 2012-est meghaladó tavalyi bérleteladásokat is túlszárnyalták már.
    Mint mondta, megszüntették ugyan az egyetemistáknak rendszeresített bérletet, de újat nyitottak az általános és középiskolások számára.  
    Ezzel, jegyezte meg, nem csupán a következő évtizedek közönségét kezdték el bevonzani a teátrumba, de arra is jó esély van, hogy átlépjék a tízezres bérletértékesítési álomhatárt.
    Beszélt arról is: idén 35 millió forinttal sikerült növelni jegyár-bevételüket, ugyanakkor a társulat és annak tagjai is számos díjat, elismerést kaptak az idény során.
    A színház igazgatója mesés évadot ígért 2014/2015-re április végi sajtótájékoztatóján. Forgács Péter akkor elmondta: a színvonal mellett ez arra is vonatkozik, hogy számos, a mesevilágot, a mágiát megidéző alkotást visznek színre. Egyben tisztelegnek “a világ legnagyobb meseírója”, William Shakespeare előtt is az alkotó születésének 450. évfordulója alkalmából.
    Ezért is lesz a nagyszínpad nyitódarabja A windsori víg nők, amelynek premierjét szeptember 27-én tartják. November 15-én ősbemutatóval, a Győrben már 150-nél is többször előadott Portugál szerzője, Egressy Zoltán új darabjával, a Júniussal jelentkeznek. Pár nappal karácsony előtt, december 20-án lesz az idei musical szuperprodukció, a Jézus Krisztus Szupersztár premierje.
    Februári bemutató lesz Gogol Revizora, amelyet Bagó Bertalan visz színre, a polgármester szerepében Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművésszel. Március 28. pedig a jövő évi operabemutató napja lesz: Mozart műve, A varázsfuvola szerepel az évad műsorában. A nagyszínpadi premierek sorát Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi fergeteges vígjátéka, a Kaviár és lencse zárja április 25-én.
    A kisterem bemutatói közül kiemelkedik a Figaro házasságának októbertől játszott színműváltozata, valamint a februártól látható Édes Anna.
    Szintén a nagyszínpad új produkciói között szerepel a Győri Balett Generációk című alkotása, amelyről Kiss János, a társulat igazgatója elmondta: “a legillékonyabb előadóművészeti ág” és művelői előtt tisztelegnek az előadással, amelynek két felvonása a Bolero és a Carmina Burana újraértelmezett változata.
    Számos most is futó előadást visznek tovább a következő évadra, köztük a Csinibabát, A kriplit, a Portugált és a Sakkot.

Forrás:MTI