Artmagazin: A képzőművészet közügy!

Artmagazin2014_augusztus2014. augusztus 26-án 16 órakor bemutatkozik a Artmagazin Online a L’OFFICE Paulay Ede utcai központjában. Az érdeklődők a legutóbbi lapszámot is a kezükbe vehetik, ami meglepetés címlappal jelentkezik.

A hazai médiában kevesen próbálkoznak azzal, hogy rávilágítsanak a művészet igazi közügy voltára. Pontosan ezért kell róla írni és nap, mint nap foglalkozni vele – vallja az Artmagazin szerkesztősége. A lap 2003-tól kéthavonta jelent meg, de a 10. születésnapot már azzal ünnepelte, hogy azóta évente tíz számmal jelenik meg. Szintén 2013-ban vált napi frissítésűvé az online verzió.

A megújult online felület a nyomtatott Artmagazin korábbi cikkeinek közlése mellett naponta jelentkezik kortárs művészeti témákkal: friss cikkekkel, ajánlókkal, interjúkkal, hírekkel. Az Artmagazin Online kihasználja az internetes médiumban rejlő lehetőségeket: a hagyományos cikkek mellett számos videót és egyéb mozgóképes anyagot is közöl.

Az Artmagazin Online szoros kapcsolatban áll a mindenkori művészeti témákhoz új szemlélettel közelítő nyomtatott Artmagazinnal. A lap főszerkesztője Topor Tünde művészettörténész, az online-é Mucsi Emese, aki nemrég végzett az MKE kurátor szakán. A munkatársak között található Winkler Nóra, Mélyi József művészettörténész, Csáki László animációsfilm-rendező, Esterházy Marcell képzőművész.

A eseményen a legutóbbi, vagyis a 70. lapszám mellett az Artmagazin Online legnépszerűbb rovatai mutatkoznak be: a Hálózat, a Videóblog és a Rosta. A HÁLÓZAT Seres Szilvia beszélgetéseinek sorozata. A rovat célja, hogy korabeli művek és dokumentumok hiányában a net art hőskorához kapcsolódó személyes emlékeken keresztül mutassa be a magyarországi új média és azon belül a hálózat- és szoftverművészet történetét.Az egyik legnépszerűbb rovat az artmagazin.hu-n a VIDEOBLOG. Az Artmagazin Online videóstábja mozgóképen rögzíti, majd közvetíti azt az élményt, amit máshogy nem lehet. Lencsevégen: mozgalmas kiállításmegnyitók, egynapos kiállítások, művészinterjúk, induló és pezsgő kulturális helyek, filmakciók, kurátori állásfoglalások. Az eseményen megszólal majd a Videóblog operatőre, vágója és egyik szerkesztője Esterházy Marcell képzőművész is. A ROSTA pedig az az új sorozat, ahol Mélyi József emlékműállítás, Ligetprojekt, stb. kapcsán támadt gondolatai elevenednek meg krétarajzokként, Csáki László animációs rövidfilmjeiben. Erről is maguk az alkotók beszélnek majd.

Az Artmagazin nyomtatott és online változatai nem bulvárosan, de érthetően kívánja bemutatni a képzőművészetet az érdeklődőknek. Szerintük a képzőművészet sokkal érdekesebb, mint azt sokan gondolnák, és mindenekelőtt KÖZÜGY!