ARS POETICÁK ÉS IMÁZSOK

A nagy múltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő Debreceni Irodalmi Napok szervezői az idén a bevált formák megőrzése mellett a rendezvény koncepciójának és dinamikájának megújítására törekednek. A téma az irodalmi alkotók önértelmezésének és imázsteremtésének vizsgálata – a klasszikusoktól kiindulva a kortárs szerzőkig.

 

Ez a kérdésirány a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben az írók/költők arcélének és a közönséggel való kapcsolatának tudatos formálását és önkéntelen alakítását állítjuk a középpontba. Milyen a vonzó arcél? Milyen a hatékony public image? Van-e feszültség az önértés és az írásművészeti praxis, az arculat és a közönségre tett hatás között? Milyen módon alakította nyilvános arculatát Petőfi és Arany, Baudelaire és Kafka, Ady és József Attila? Milyen arcélt igyekszik formálni például Grecsó Krisztián? Boldogulhat-e egy kortárs író/költő imázsépítés nélkül?

 

A tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekszünk: két prezentációval kísért főreferátummal indul a szakmai program, majd az előadások és a további kérdések megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik, amelyen írók és irodalomtörténészek, valamint kommunikációs szakemberek is részt vesznek.

 

Várjuk az irodalom barátait: a középiskolai tanárokat és diákokat, a könyvtárosokat, a könyvkiadókat és könyvterjesztőket, az egyetemi hallgatókat és oktatókat, azokat az olvasókat, akiket érdekelnek az irodalom műhelytitkai!