Nyolcadik alkalommal is megrendezésre kerül az ARMEL!

A 2008-ban alapított, 2015-ben nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Armel Opera Festival magyar és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. Páratlan koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel kapcsolódik össze, mely nemcsak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel az operaénekesektől.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

A rendezvény speciális szerkezetében a fesztivál-bemutatókat egy komplex nemzetközi verseny előzi meg, mely során – két elődöntő alkalmával – kiválasztásra kerülnek a fesztivál programját alkotó operák főszereplői.

Míg a válogatás már több mint egy évvel a fesztivál előtt, a darabok próbái az adott évben zajlanak a fesztivált megelőzően a partnerszínházakban.

Az előadások nem csupán a budapesti helyszínen, a Thália Színházban, hanem az azokat színpadra állító „anyaszínházakban”, az adott évi együttműködő partnerek országaiban, városaiban is bemutatásra kerülnek, így ebben az évben Szegeden, az Egyesült Királyságban (London), Romániában (Kolozsvár), Belgiumban (Antwerpen) és a Cseh Köztársaságban (Plzen).

A darabok és a főszereplő énekesek értékelését nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri végzi a fesztivál folyamán. A legjobbak és a közönség kedvencei a fesztivál utolsó előadását követően kerülnek díjazásra.

Az Armel Opera Festival minden produkciója felvételre kerül. A fesztivál bemutatói – a Duna Televízió, az ARTE és az ARTE Concert közreműködésével – élő közvetítés által széles körben elérhetőek a világ minden pontján. A kiváló minőségű hangfelvételről a Bartók Rádió gondoskodik.

A közvetítések mellett a francia Mezzo Televízió is részt vesz a fesztivál promóciójában: reklámot, összefoglalót és részleteket közvetít a fesztivál életéből és programjaiból.

Az Armel Opera Festival legfontosabb céljai között szerepel a fiatal tehetségek felkutatása, a nemzetközi kulturális együttműködés elősegítése, az opera, mint műfaj újradefiniálása, életben tartása és népszerűsítése.

Ennek megvalósítására törekszik egyéb projektjein – operaíró pályázatokon, egyedülálló külföldi bemutatókon, koncertkörutakon, hazai és külföldi fesztivál-bemutatkozásokon és kooperációin — keresztül is.