Armel Opera Festival- Felpörögtek az események

Márai-opera bemutató Avignon-ban, Kékszakállú-sztárcasting, újabb Eötvös-Alföldi együttműködés és image-dal premier a Sziget Fesztiválon!

armel

Az idei Armel Opera Festivalra (két Mozart, egy Donizetti, egy Rimszkij-Korszakov operával és két kortárs művel) június 29. és július 3. között kerül sor, azonban ezt megelőzően, valamint azután, augusztusban sem pihen a Fesztivál-gépezet.

A hagyományokhoz híven minden évben a Fesztivál győztes produkcióját a L’Opéra d’Avignon is bemutatja, így Franciaország közönsége is láthatja az Armel Opera Festivalon legjobbnak ítélt előadást. A 2014-es fesztivál képviseletében június 3-án a Szegedi Nemzeti Színház produkciója, Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című operája utazik Avignon-ba. A szegedi társulat most először nyerte meg ezt a lehetőséget, egyúttal ez volt első kortárs operabemutatójuk az Armel Opera Festivalon. A produkció hatalmas sikert aratott októberben Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

A díjat biztosító avignoni operaház a jövő évben már nemcsak a Fesztivál győztes produkciójának biztosít bemutatkozási lehetőséget, de maga is saját – két egyfelvonásos –  produkcióval jelentkezik a 2016-os Armel Opera Festivalon (Eötvös Péter: Senza Sangue – rendező: Alföldi Róbert, Bartók: A kékszakállú herceg vára – rendező: Nadine Duffaut).

A franciaországi Bartók-bemutatóra a Fesztivál egy egyedülálló castingot tart, melyre a magyar komolyzenei élet legkiemekedőbb szereplői Marton Éva, Káel Csaba, Meláth Andrea és Ókovács Szilveszter jelöltek énekeseket az elmúlt hetekben, ezúttal kizárólag Magyarországról. A jelöltek névsorát a Fesztivál május 20-ai sajtótájékoztatóján fedjük fel, versengésükre pedig június 5-én kerül sor a Budapest Music Centerben.

Augusztusban első alkalommal költözik ki az Armel a Sziget Fesztiválra. A látványos és szórakoztató, Sziget-kompatibilis opera-program mellett itt lesz majd először hallható a Fesztivál újonnan készülő image-dala is, amelyet a fiatal énekesnő-dalszerző, Hien írt az Armel Opera Festival számára. Hien amerikai tanulmányait megszakítva, személyesen vesz részt a dal bemutatóján a Szigeten.