Apját követve Rovanpera nyerte a havas Svéd Ralit

Bár Sebastien Loeb és Sebastien Ogier ment a legnagyobbat a hibrid korszak első versenyén, Monte-Carlóban, az idei év mégsem e két klasszisról fog szólni. A két francia világbajnok idén ugyanis csak néhány ralin indul el, s most sem volt jelen. Kalle Rovanpera viszont igen, aki bár összetettben harmadik helyen zárta a Monte-Carlo Ralit, ezzel a győzelmével az egyéni ponttábla élére ugrott. A második helyen Thierry Neuville ért célba a Hyundai volánja mögött. A bronzérmes helyezés Rovanpera toyotás csapattársáé, Esapekka Lappié lett.

Harri Rovanpera 2001-ben győzedelmeskedett a Svéd Ralin, amikor fia, Kalle mindössze négyhónapos volt. Most, 2022-ben a fiú megismételte apja sikerét, s elsőként ért a célba a Svéd Ralin. Ezzel az apa-fiú páros bekerült a Svéd Ralik történelemkönyvébe. A 21 éves finn pilóta pályafutása harmadik győzelmét könyvelhette el a Rali Világbajnokságban és jelenleg 14 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát.

Nagyon izgalmasan indult a rali, hiszen öt különböző pilóta is vezetett az első napon. Ezután szombaton Rovanpera átvette a vezetést, s bár Elfyn Evans sokáig a nyomában loholt, vasárnap reggel kiesett, miután nekicsapódott az útmenti hófalnak. A walesi pilóta autójának eleje annyira megrongálódott a balesetben, hogy nem tudta folytatni a versenyt.

„Nem hittem, hogy ilyen jók leszünk, főleg amiatt, mert pénteken mi kezdtünk elsőként az utakon. Hatalmas munka van a győzelemben, de a csapat szintén nagyszerű munkát végzett, s az autó egyfolytában kiválóan ment. Nagyon magabiztossá tett ez a győzelem.” – szögezte le a versenygyőztes fiatal. „Nem érzem helyesnek az ünneplést most. Nagyon nehéz hétvége volt ez az ukránok számára és remélem, hogy megvan az erő és remény bennük ezekben a nehéz időkben.” – tette hozzá.

A Hyundainak nagyon rosszul sikerült a szezonnyitó futam, de Thierry Neuville mostani második helye kárpótolta a csapatot és talán kisebb megnyugvást is adott a szebb napokat is megélt alakulatnak. A Toyota a csapatok ponttábláján az élre ugrott azután, hogy a három év kihagyás után ismét itt versenyző Esapekka Lappi a harmadik helyre kormányozta célba a Yarist. Takamoto Katsutának sem kell szégyenkeznie, mivel a negyedik helyen ért célba, s ezzel a Toyota 24 ponttal vezet a második helyre visszaeső M-Sport Ford előtt.

Gus Greensmith eddig idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Monte-Carlo után ismét az ötödik helyet csípte meg, pedig nem indult jól a rali a brit számára. Az első nap a hóban kötött ki autójával, majd sebességváltó problémák hátráltatták. Őt Oliver Solberg követte a hatodik helyen. A fiatal svédnek technikai problémái adódtak szombaton és ez sok idejébe került.

Andreas Mikkelsen Monaco után ismét a hetedik helyen ért célba, amivel a WRC2 kategória győztese lett. A norvég pilótát WRC2-es versenytársai, a szintén norvég Ole Christian Veiby, a finn Jari Huttunen és az észt Egon Kaur követte az első tízben.

A Rali Világbajnokság ezután egy hosszabb szünetre vonul, ugyanis csak két hónap múlva (2022. április 24-27.) tér vissza a Horvát Ralival. Tavaly a koronavírus járvány miatt új helyszínek is bekerültek a Rali Világbajnokság versenynaptárába, s az akkor debütáló Horvát Rali bent is maradt. Ismét a szezon harmadik versenyeként kerül rá sor tavasszal a szomszédunkban. Ezúttal is ez lesz a szezon első teljesen aszfaltos futama, várhatóan tavaszi esős időjárási körülmények között. 2021-ben Sebastien Ogier az utolsó pillanatban szerezte meg itt a győzelmet Elfyn Evans orra elől. A walesinek itt lesz a lehetőség arra, hogy ezúttal behúzza a győzelmet.

2022-es Svéd Rali eredménye

 1. Kalle Rovanpera (FIN)               Toyota Yaris Rally1                        2:10:44,9
 2. Thierry Neuville (BEL)               Hyundai i20 N Rally1                     2:11:06,9
 3. Esapekka Lappi (FIN)                Toyota Yaris Rally1                        2:11:15,5
 4. Takamoto Katsuta (JPN)           Toyota Yaris Rally1                        2:13:04,3
 5. Gus Greensmith (GBR) Ford Puma Rally1                         2:14:05,3
 6. Oliver Solberg (SWE)                Hyundai i20 N Rally1                     2:16:24,3
 7. Andreas Mikkelsen (NOR)        Skoda Fabia Evo WRC2               2:17:56,0
 8. Ole Christian Veiby (NOR)        VW Polo GTI WRC2                       2:18:19,2
 9. Jari Huttunen (FIN)                    Ford Fiesta MK II WRC2               2:18:59,1
 10. Egon Kaur (EST)                      VW Polo GTI WRC2                       2:19:09,7

A világbajnokság állása

 

 1. Kalle Rovanpera (FIN)               Toyota Racing WRT           46 pont
 2. Thierry Neuville (BEL)               Hyundai WRT                      32 pont
 3. Sebastien Loeb (FRA)               M-Sport Ford WRT              27 pont
 4. Gus Greensmith (GBR)             M-Sport Ford WRT              20 pont
 5. Sebastien Ogier (FRA)              Toyota Racing WRT           19 pont
 6. Takamoto Katsuta (JPN)           Toyota Racing WRT NG    18 pont
 7. Craig Breen (IRL)                       M-Sport Ford WRT              16 pont
 8. Esapekka Lappi (FIN)                Toyota Racing WRT           15 pont
 9. Andreas Mikkelsen (NOR)        Toksport WRT                      12 pont
 10. Oliver Solberg (SWE)              Hyundai WRT                        8 pont

Gyártók

 1. Toyota Racing WRT                   83 pont
 2. M-Sport Ford WRT                     59 pont
 3. Hyundai WRT                            47 pont
 4. Toyota Racing WRT NG           22 pont

Forrás: facebook.com/amberprkft/