Andersennel emlékezik Iglódi Istvánra a Magyar Színház

Iglódi Istvánra emlékezik a Magyar Színház társulata december 5-én Balázs Ágnes Andersen, avagy a mesék meséje című zenés mesejátékával. A darabot, tíz évvel ezelőtt 2004.december 3-án mutatta be a teátrum, az öt éve elhunyt igazgató rendezésében.

 

A Magyar Színház társulata a tíz éves jubileum, valamint az öt éve elment Iglódi István emlékére újra műsorára tűzte Balázs Ágnes Andersen, avagy a mesék meséje című zenés mesejátékát. Az előadást megelőzően egy Iglódi Istvánról szóló filmmel, valamint Őze Áron, a Magyar Színház igazgatójának beszédével emlékeznek meg az igazgató, rendezőről. Az eseményen jelen lesz Fábry Zsuzsa, Iglódi István özvegye, valamint Balázs Ágnes az Andersen című mese szerzője.

Balázs Ágnes: Andersen, avagy a mesék meséje

–          zenés mesejáték két részben felnőtteknek és gyerekeknek-

Bemutató: 2004. december 3.

Szereplők:

Andersen RANCSÓ DEZSŐ
Gerda SOLTÉSZ BÖZSE / HOLECSKÓ ORSOLYA
Lina kisasszony SZŰCS KINGA/ LOSONCZI KATA
Házmester, házmester SIPOS IMRE
Ole, mesemanó BEDE-FAZEKAS SZABOLCS
Zsófi, rongybaba MOÓR MARIANNA
Ólomkatona, ólomkatona TÓTH SÁNDOR
Táncosnő, táncosnő AUKSZ ÉVA

Városlakók, járókelők, deréktól lefelé

Zeneszerző: BALÁZS ÁGNES

Díszlet: KOVÁCS YVETTE ALIDA Jelmez: SCHAFFER JUDIT Zenei vezető és hangszerelés: FEKETE MARI Koreográfus: GESZLER GYÖRGY Rendezőasszisztens: TRIMMEL ÁKOS, LÉVAI ÁGNES

IGLÓDI ISTVÁN

 

Rendező:

A zenés játék történetének középpontjában egy árva kislány, Gerda áll, aki a véletlen folytán vetődik Andersen szegényes pincelakásába. Andersen megelevenedett bábfigurái − az Ólomkatona, a Táncosnő, Zsófi rongybaba és Ole manó − egy különleges küldetés teljesí­tésére kérik fel a kislányt: meg kell ölelnie a Hókirálynőt, hogy feloldódhasson a jég az emberek szí­véről, és egy boldogabb, szeretetteljesebb világ köszöntsön ránk. A “titkos összeesküvők” alaposan felkavarják az í­ró életét, ráadásul megjelenik Lina kisasszony is, a fiatal szí­nészjelölt, s Andersen szí­vét rabul ejti a szerelem.

Hol kezdődik a mese, és hol ér véget a valóság, már nem tudja senki, a történet megállí­thatatlanul hömpölyög a nagy találkozás felé. Közeledik a karácsony, amikor Gerdának meg kell ölelnie a Hókirálynőt.