Amerika délibáb – Márai Sándor Amerikája

Hadik Márai plakát“A napnyugati civilizáció Leonardo da Vinci műhelyében kezdődött. Lehet, hogy a General Motors műhelyében ér véget.” A Kassán, Budán, Itáliában és Amerikában egyaránt otthont kereső és otthont teremtő író életét, élet-helyszíneit bemutató bédekker sorozat negyedik, amerikai emigráns éveket ismertető kötete kapcsán a Hadik Irodalmi Szalon ismét Márai estet tart. Február 18-án a Kávéházban képben, felolvasásban és beszélgetésben is megelevenedik a XX. század egyik legkülönlegesebb sorsú magyar írója. 

Amikor Márai 1952 áprilisában megérkezik New Yorkba, nemcsak földrészt, hanem “életet” is cserél. Nápoly után New York több mint kihívás – valóságos környezet-, életforma- és civilizációváltás. Az “újságba író” Márai két évtizedes Amerika-képe alapjaiban változik meg az új élethelyzettel, amikor szembesül az Újvilág közönyével. Mi dolga a világ e szegletében egy emigráns írónak, egyáltalán mit tehet az európai író, aki Amerikában él? Évekig hallgatásba burkolózik, másfél évtized után visszatér Európába, hogy aztán újra Amerikába utazzon – ezúttal végleg. A nyugati parti San Diegóba.

A Hadik Irodalmi Szalon februári estjén ez az Újvilág elevenedik meg: Márai Sándor amerikai emigrációját, munkáját, életét ismerhetjük meg az esten. Segítségül szolgál egy sorozat legújabb kötete. A Helikon Kiadó Márai irodalmi bedekker sorozatának új kötete az amerikai emigrációk (New York és San Diego) éveit mutatja be. A képes füves könyv negyven esztendő írásaiból rakja ki az író Amerika-mozaikját: az ismert és kevéssé ismert szépirodalmi idézetek mellett számos eddig nem közölt tárca- és levélrészlet, útirajz és rádiós jegyzet mutatja be az ötvenes évek és a hidegháborús időszak Amerikáját. És természetesen Márai viszonyulását e kultúrához, eszményhez és világképhez.  Az út- és honkeresés viszontagságainak különleges lenyomata a jelen kötet, melyben a szépíró, közíró és publicista Márai tematikus sorait olvashatjuk – páratlan fotóanyag kíséretében. A sorozat korábbi darabjai: Budán lakni világnézet; Régi Kassa, álom; Itália életérzés.

Az esten meghívott vendégeinkkel a beszélgetés és vetítés mellett (eddig nem látott képek, dokumentumok kerülnek a vendégek elé) izgalmas felolvasást is élvezhetünk: Márai életének, így amerikai éveinek kockái, történései elevenednek meg a színművész által.

Vendégeink:

Kovács Attila Zoltán Márai szakértő, a Helikon Kiadó szépirodalmi vezetője

Benyó Rita újságíró

Seress Zoltán színművész