Álruhás csalók csapják be az embereket hamis csatornatisztítási ajánlattal

Álruhás csalók csapják be az embereket hamis csatornatisztítási ajánlattal – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn az MTI-vel.

    A társaság tájékoztatása szerint a csalók az FCSM munkatársainak adják ki magukat, és nagyobb összegű készpénzt követelnek.
    Újra és újra próbálkoznak “a régi trükkel”. Gyanútlan lakosokat, főként idős embereket csapnak be úgy, hogy azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt íratnak velük alá – írták.
    Az FCSM arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy legyenek sokkal elővigyázatosabbak. Ha nem hívtak az otthonukba dugulás miatt szakembereket, akkor mindenképpen legyenek számukra gyanúsak a váratlanul betoppanó, magukat a közszolgáltató alkalmazottainak kiadó és azonnal intézkedni akaró szerelők.
    Hangsúlyozták, hogy a csalók munkaruhát és sárga láthatósági mellényt is viselhetnek. Ezek sokszor nem egységes, emblémázott és feliratozott ruhaneműk, ahogy a járművek sem, amelyekkel érkeznek.
    Fontos, hogy az emberek semmilyen, hivatalosnak tűnő nyomtatványt ne írjanak alá addig, amíg nem győződtek meg arról, hogy az mire kötelez – emelték ki.
    A megkárosított ügyfelek elmondása szerint az “álcsatornások” nem létező dugulást állapítanak meg, vagy például kétévenként végzendő kötelező tisztítást emlegetnek.
    A tisztítás gyakoriságát semmiféle előírás nem határozza meg, és ha zavartalanul elfolyik a szennyvíz a háztartásból, akkor duguláselhárításra sincs szükség – szögezték le.
    Úgy folytatták: a csalók módszere azért rendkívül megtévesztő, mert az “álcsatornások” többnyire olyan, hivatalosan bejegyzett cégek képviselői, amelyek vállalkozhatnak csatornatisztítási feladatokra és számlaképesek.
    A gyanútlanul aláírt megrendelés után így készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat. A szolgáltatás árát pedig rendkívül magasan szabják meg, egy budafoki bejelentőtől például 120 ezer forintot akartak elkérni.
    Az FCSM hangsúlyozta, hogy “emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező” dolgozói nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal, és legfőképpen nem követelnek készpénzt.
    A társaság kéri, hogy akit gyanús emberek próbálnak becsapni, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen, vagy érdeklődjön az FCSM központi ügyeletén, az éjjel-nappal díjmentesen hívható 80/455000 telefonszámon – olvasható a közleményben.

Forrás:MTI