Alpok-Adria Bajnokság Superstock 600

A tavalyi, 125 GP-ben szerzett összetett bajnoki címe után idén az Alpok Adria bajnokság Superstock 600-as sorozatában szeretne maradandót alkotni Gyutai Adrián. A Tomracing Motorsport Team pilótája egy teszt és a Magyar Bajnokság nyitófutamai után ezúttal Közép-Európa legnívósabb sorozatában is letett névjegyét új kategóriájában: a CBR Honda RR 600-as nyergében a 7. helyen végzett az olaszországi Adria International Raceway aszfaltján. Hazánk egyik legtehetségesebb motorosának tartott versenyző tehát azonnal a TOP tízben zárt a debütáló futamán, de ahhoz, hogy fokozatosan lépdeljen előre a rangsorban, még rengeteget kell dolgoznia. 

Gyutai Adrián: „Elégedett vagyok, de még rengeteg munka vár rám”

Gyutai Adrián: „Elégedett vagyok, de még rengeteg munka vár rám”

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert tavaly az Alpok-Adria 125 GP-ben – az elmúlt hétvégén kezdte meg szereplését az Alpok Adria Sorozat Superstock 600-as géposztályában. A 22 éves paksi versenyző az olaszországi versenyhétvégén a pénteki három szabadedzésen, valamint a szombati két időmérőn mindvégig a legjobb tíz között szerepelt, annak ellenére, hogy a futómű beállításával bizony meggyűlt a baja. Ám a gondok ellenére is a 9. helyre kvalifikálta magát a rajtrácsra. A versenyen aztán újra előjöttek bizonyos beállítási gondok – a szezon előtt mindössze másfél napon keresztül tesztelhette új versenygépét, a CBR Honda RR 600-ast –, ám ettől függetlenül két pozíciót képes volt javítani a rajthelyéhez képest, így élete első 600-as Alpok-Adria versenyén a 7. helyen intették le.

„Már az edzéseken szembesültünk szerelőmmel, Bán Robival, hogy bizony lesznek beállítási gondjaim, hiába teszteltünk éppen itt március végén. Sajnos ez végigkísért az egész hétvégén, noha ennek ellenére sikerült a kilencedik helyet megszereznem az időmérőn. Nagyon figyeltem a rajtnál, ugyanis eddigi mindkét 600-as versenyemen elrontottam az indulást, ám szerencsére ezzel itt nem volt gond. Viszont továbbra is messze voltunk az ideális beállítástól, ezért a pálya utolsó szektorában nem is tudtam rendesen kigyorsítani, szinte minden körben kis híján kezelhetetlenné vált a motorom ezen a szakaszon. A verseny alatt két helyet tudtam előrébb lépni, de egyelőre az élmezőny tempóját még nem tudtam hosszú távon tartani. Összességében jól telt a hétvége, elégedett vagyok az eredményemmel, csak álmomban reméltem, hogy azonnal a TOP 10 tagja leszek. Rengeteget kell még tanulnom ahhoz, hogy előrébb lépjek, de rajtam nem fog múlni. Egyre jobban összebarátkozok az új motorommal, de a beállítási gondjainkra rövid időn belül meg kell találni a megoldást. A Pannoniaring az egyik kedvenc pályám, remélem sikerül tovább javítanom, hogy képes legyek elérni a célom, ebben a kategóriában is odakerülni a legjobbak közé” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke elárulta, ő már azzal is elégedett lett volna, ha versenyzője a pontszerzők közé bekerül, így maradéktalanul elégedett motorosa teljesítményével.

„Adrián egy nagyon komoly kategóriaváltás után egy ilyen szintű nemzetközi mezőnyben azonnal képes volt TOP 10-es eredményt hozni, ezért nagyon büszke vagyok rá. Csak halkan teszem hozzá, hogy a sorozat tavalyi bajnokán, Chrobák Jánoson kívül az elmúlt két esztendőben nem sikerült magyar versenyzőnek a legjobb tíz között végeznie az Alpok-Adria Superstock 600-as versenyein. Elhivatottsága, a sportág iránti alázata, a szorgalma és a rendkívüli tehetsége szerintem alkalmassá teszi őt arra, hogy ebben a sorozatban is rövid időn belül képes legyen maradandót alkotni. Azonban az is fontos, hogy ne kapkodjunk, legyen elég türelmünk ahhoz, hogy Adrián megtanulja a lehető legmagasabb szinten az új kategóriáját. Bízom abban, hogy legközelebb az általa nagyon kedvelt Pannoniaringen, hazai közönség előtt képes lesz további javulásra, ami mind időeredményben, mind pedig helyezésekben megmutatkozik majd” – jelentette ki Miklósy Tamás.

Az, hogy Adrián elindul-e a május közepén, a Magyar Bajnokság Hungaroringen rendezendő kétfutamos versenyhétvégéjén, még nem dőlt el. Egyelőre elkezdődtek a részvételt finanszírozó anyagi háttér megteremtéséről a megbeszélések a szponzorokkal – ugyanis ebben az évben csak az Alpok-Adria lett betervezve –, melyek remélhetőleg lehetővé teszik a 22 éves paksi fiatalember rajthoz állását. A Tomracing Motorsport Team versenyzője a Magyar Bajnokság első két futamán egyaránt a második helyen végzett.

Hátralévő versenyek

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória

Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország)
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország)
Július 5.-7. – Most (Csehország)
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország)
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország)
Szeptember 20.-22. – Pannoniaring (Magyarország)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*