ÁLLÁSKERESŐKET SEGÍTŐ KÖZPONTOT NYIT SOPRONBAN AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET

IMG_2053Sopronban nyitja meg negyedik álláskeresőket segítő központját az Ökumenikus Segélyszervezet. A legújabb Ygen Humánerőforrás Központ is a korábban indult tanácsadó irodák egyedülállóan eredményes módszertanát követve kezdi meg működését. Az új központ létrehozása része a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. 101 milliós támogatásával 2014-ben indított Soproni Jóleső Segítség Programnak, melynek keretében az egyedülálló vállalati támogatásból álláskeresők ezreinek ad ingyenes segítséget a Segélyszervezet országszerte.

Budapest, Miskolc és Szolnok után immár Sopronban is önálló irodában várják az álláskeresőket egész évben az Ökumenikus Segélyszervezet munkaerő-piaci szakemberei. Az új iroda ünnepélyes megnyitóján Lehel László hangsúlyozta: a Segélyszervezet szegénység elleni küzdelmének kiemelten fontos eszközévé váltak a munkaerő-piaci programok, melyek esélyt teremtenek arra, hogy minél többen saját kezükbe vegyék sorsukat. Az elnök-igazgató hangsúlyozta, hogy a segélyszervezet humánerőforrás központjait egyedülálló hatékonyság jellemzi. A fejlesztő programokban résztvevők körében az elmúlt években az elhelyezkedési arány mindenhol meghaladja a 40%-ot, de több területen a 70%-ot is elérte. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a program mellé álló partnerek – mindenekelőtt a Soproni Jóleső Segítség Program keretében 101 millió forintos támogatást biztosító HEINEKEN Hungária – egy valóban hatékony segítségnyújtási formát karoltak fel. Lehel László emlékeztetett: bár az elmúlt években számos alkalommal működött együtt a Segélyszervezet a soproni evangélikus gyülekezettel, a most nyíló iroda a szervezet első állandó intézménye a térségben. Jó alap a szektorokon átívelő hosszú távú együttműködéshez, hogy a Sopronban otthon lévő HEINEKEN mellett a helyi önkormányzat, illetve az irodának otthont adó soproni evangélikus gyülekezet is nagy nyitottsággal fogadja a Segélyszervezet munkáját.

Pálfalvi Márta, a HEINEKEN Hungária vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: nagy öröm a vállalat számára, hogy a Soproni Jóleső Segítség program támogatásának köszönhetően a Segélyszervezet álláskeresőket segítő programja az ország egyre több területén áll az álláskeresők rendelkezésére. Emlékeztetett: az együttműködés 2014 nyarán éppen a Soproni sörökből származó korsónként felajánlott 10 forintokból valósulhatott meg, így különösen is örömteli, hogy éppen a Soproni szűkebb hazájában nyílhat meg a legújabb Ygen Humánerőforrás Központ. A folytatással kapcsolatban Pálfalvi Márta hangsúlyozta: a Soproni Jóleső Segítség Program keretében a tanácsadó irodák mellett a napokban elindult 10 állomásos Álláskereső napok roadshow és az egész országból hívható tanácsadó telefonvonal teszi a programot igazán országossá.

Házigazdaként Firtl Mátyás Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a Segélyszervezetet Sopronban és reményét fejezte ki, hogy a most nyíló iroda egy hosszú távú együttműködés kezdete. Gabnai Sándor, evangélikus esperes üdvözlő szavai zárták a rövid ünnepélyes megnyitót, melyet követően a résztvevőknek lehetősége nyílt az új iroda bejárására, illetve az országos program további részleteinek megismerésére is.

A Soproni Jóleső Segítség Programról

Az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Ygen Humánerőforrás Központok legfontosabb célja, hogy megtanítsa az álláskeresőket arra, hogyan találják meg a képzettségüknek, karriercéljaiknak megfelelő állást, illetve képesek legyenek hosszú távon elhelyezkedni. A program hatékonyságát igazolja, hogy a workshopokon és személyes tanácsadásokon résztvevők 40-70 százaléka állást talál 180 napon belül.

A HEINEKEN Hungária 2014-ben felajánlott 101 millió forintos támogatásának köszönhetően, a Soproni Jóleső Segítség Program keretében immár 4 regionális irodával (Budapest, Szolnok, Miskolc, Sopron) várják az érdeklődőket Segélyszervezet szakemberei. Aki az Ygen Humánerőforrás Központ segítségét az ország más pontjairól kívánja igénybe venni, jelentkezhet az egész országból hívható Álláskereső kékszámon, melyet a 06 40 201 110-es telefonszámon érhet el.

A 2015. februártól induló Álláskereső napok roadshow keretében az érdeklődők Magyarország 10 nagyvárosában léphetnek személyesen is kapcsolatba a szakértőkkel. Budapesten négy, Békéscsabán, Miskolcon, Szolnokon, Debrecenben, Pécsett, Sopronban, Veszprémben Kecskeméten és egy további vidéki helyszínen pedig egy-egy napon előadásokkal, tanácsadással, hivatali és civil szervezetek kiállítóival illetve műhelymunkával igyekszik segítséget nyújtani a Soproni Jóleső Segítség Program. Az utolsó helyszínt az alapján választják ki, hogy a kékszámra honnan érkezik a legtöbb segítségkérő hívás.

A személyes érintettségtől függetlenül bárki kipróbálhatja magát a Nagy Álláskereső Tesztben (www.allaskeresoproba.hu), mely szintén a Soproni Jóleső Segítség Program részét képezi.

 A február 25-én Sopronban megnyitott Ygen Humánerőforrás Központ munkatársai a 2016 júniusáig tartó több mint 1000 tanácsadási órában segítik majd a jelentkező álláskeresőket. A tervek szerint a személyre szabott hosszú távú fejlesztésben a következő másfél évben mintegy 200 fő tud részt venni, míg a júniusra tervezet soproni Álláskereső nap keretében 500 főnek lesz alkalma bekapcsolódni a programba.