Aki keres, azt megtalálják- Vasárnap kezdődik a házasság hete

Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek. Az idén február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Keresztes Ilona a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Fotó: Dóka Attila

 A párkapcsolatok bizonytalanságának és felbomlásának több generációra is kiható káros társadalmi és gazdasági következményeit ismerve rendkívül fontos a pozitív, követhető életminták bemutatása és a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló eszköztár megismertetése – mondta a házasság hete céljaira utalva az Oktogonnál lévő 1. számú Házasságkötő teremben tartott megnyitó kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a házasság hete szervezőbizottságának tagja.

Az eseménysorozat szervezeti kereteit biztosító Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: kiemelt figyelmet kell fordítani a házasságok stabilitásának javítására, a párkapcsolati kultúra fejlesztésére. Ha ugyanis egyre többen sajátítják el ezeket a társas készségeket, e téren fejlődnek, az nemcsak a személyes szférában, hanem össztársadalmi szintem is komoly változást eredményezhet.

A Bálint-naphoz kapcsolódó eseménysorozat koordinálói a központilag szervezett programokon túl önálló kezdeményezésű regionális események előmozdításával is elérhető közelségbe kívánják hozni a fiatalokhoz, házaspárokhoz a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismereteket. Így egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét február 9-én Sárospatakon, ahol Csomós József református püspök hirdeti az igét. Az ezt követő héten a rendezvényeknek többek között a budapesti Aranytíz Kultúrház, a TIT Stúdió, az ELTE aulája, a Deák Téri Evangélikus templom, a Wesselényi utcai baptista közösségi ház és a Belvárosi Plébániatemplom ad otthont, de számtalan településen – többek között Győrben, Szegeden, Pécsett, Keszthelyen – is tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

A házasság hete mozgalom – amelyhez indulása óta huszonegy ország csatlakozott – 17 évvel ezelőtt indult el az Egyesült Királyságból, és azóta komoly rangra emelkedett; az eseménysorozathoz hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*