AGROmashEXPO – újra a legek kiállítása

Budapesten megnyílt a 41. AGROmashEXPO, amelyet ezúttal ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeznek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idei év legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításán 12 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait. Dr. Nagy István agrárminiszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődése töretlen, elsősorban az elmúlt évtized támogatási rendszerének és a precíziós gépeknek köszönhetően. 

Fotó: Juhász Melinda

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fóruma, amelyen a magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoznak be a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítás ezúttal is négynapos, és az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezik: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhatnak a 300 kiállítóval.

Műtrágya kiváltási lehetőségek, öntözés technológia, agrárgazdasági aktualitások: ingyenes előadások az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a szakembereknek is többet kínál. Ezúttal két színpadon, a H és a B pavilonban, számos színvonalas szakmai programon vehetnek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatja be a PREGA AgRobot Show; a mikrobiológiai termékekről lesz szó a Magyar Talajvédelmi Baktérium gyártók és forgalmazók Szakmai Szövetségének kerekasztal beszélgetésén; a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) ezúttal is megrendezi Szántóföldi Szakmai Napját; A Portfolio pedig „Mi várható a magyar gazdaságban 2023-ban?” és „Honnan lesz pénz az agráriumban?” címmel rendez kerekasztal beszélgetéseket. Az E pavilon galériáján rendezik a Lengyel–Magyar Agrár – Élelmiszeripari Innovációs fórumot, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Aszódi János könyvbemutatóval és meglepetés vendégekkel várja majd a látogatókat, a kiállítás mind a négy napján.

Fotó: Juhász Melinda

A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből. Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik most a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. „Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. (…) Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk.  Az idei AgromashExpo ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – mondta a szövetség elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírusjárvány, a folyamatos munkaerő-hiány, az emelkedő input árak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban. „Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni. Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a precíziós gépek nélkül. Hogy ehhez minél több gazdálkodó hozzájuthasson, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – mondta dr Nagy István.

 

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmag kezelés, permetező drón, talajoltó baktérium – Termékfejlesztési Díj

 

A kiállításon osztották ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A hazai mezőgazdaság jeles képviselőiből álló zsűri által kiválasztott nyertesek a nyitónapon vehetik át díjaikat. A díjazott   gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhetik a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében – 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

Nagydíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria
 • Axiál Kft. – Hetedik Generációs 728 Fendt Vario

Különdíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. – Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • KITE Zrt. – Pellenc digitális szőlőtermesztés

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Axiál Kft. – Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép
 • KITE Zrt. – JCB Fastrac Icon traktor
 • Vaderstad Kft. – Väderstad Proceed vetőgép

Prémium oklevélben részesültek

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • ABZ Innovation Ltd. – ABZ Innovation L10 permetező drón

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • Afflield Kft. – MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul
 • Axiál Kft.- mAXI-NET 2.0

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Terragro Kft. – BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agri Cs Magyarország Kft. – CASE IH Puma 260 AFS Connect
 • Agrotec Magyarország Kft. – New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek
 • Amazonen-Werke Kft. – Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke
 • Axiál Kft. – Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró
 • KITE Zrt. – JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép
 • Lemken Hungária Kft. – Lemken Solitair DT vetőgépkombináció
 • Multiva Magyarország Kft. – Multiva Eforte vetőgép

A díjazott termékekről részletesen itt olvashat, a nyertes pályamunkákról pedig innen tölthet le nagyméretű fotókat.

Hasznos információk

A kiállítás

 1. január 25-27. között 9.00-18.00-ig,
 2. január 28-án 9.00-17.00-ig látogatható.

Parkolni az Albertirsai út mentén, a szokott, valamint a III-as kapun keresztül megközelíthető P4 parkolóban lehet. GOLD parkoló az Y kapun át, a Kincsem Park gazdasági bejáratán keresztül közelíthető meg.

A kiállítás látogatását jelentősen megkönnyíti a Hungexpo applikáció, amelynek egyszerű regisztrációs felületén néhány lépésben, kedvezményes jegyvásárlást tesz lehetővé. Az alkalmazáson keresztül elérhető a kiállítók névsora, a pavilontérképek, valamint a kiállítás látogatásával kapcsolatos összes fontos információ. Az applikáció letölthető iOS és Android mobilkészülékekre egyaránt.

A belépéssel és a jegyekkel kapcsolatos összes információ a https://agromashexpo.hu/latogatoknak/altalanos-informaciok/ oldalon olvashatók.