Adománygyűjtés szervez az MKKSZ

Talán az évezred árvize volt a Balkánon végigsöprő májusi árhullám. Szerbiában több mint 50 ember halt meg és százezrek szenvedték meg a levonuló árhullám pusztítását. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, összefogva a Duna-Régió Viziturisztikai Szövetséggel, feladatának tartja, hogy lehetőségeihez mérten támogatást nyújtson “Magyarország vízi testvérének”, Szerbiának.

Várjuk egyesületeink képviselőit és minden magyarországi vizeken sportoló kajakos és kenus barátunkat 2014. június 28-án a Szigetközbe, Kisbodak településre egy KAJAKOS-KENUS VÍZITÚRÁS FELVONULÁSRA és adománygyűjtésre; mellyel a szerbiai katasztrófa áldozatainak megsegítésére kívánjuk felhívni a közvélemény figyelmét, az adományokkal pedig Liso Polje Ub település lakóinak szeretnék támogatást nyújtani.

A felvonulás június 28-án, szombat 10 órakor lesz. Egy rövidebb és egy hosszabb útvonalon lehet túrázni csoportosan a kisbodaki ágrendszerben. A túra végén adománygyűjtés lesz Kisbodakon, a településen található vízitúrás kempingben. (információk, térképek a területről: www.szigetkoz-vizitura.hu)!

A szolidaritásunkat kifejező vízi felvonulás mellett a kajak-kenu sportág külön gyűjtést is szervez, az alábbi számlaszámra várjuk tagszervezeteink és minden adakozni vágyó felajánlását.

MKB Bank Zrt.  „Szerbiai árvízkárosultak részére adománygyűjtés” számla: 10300002-20109651-49020102

A befolyt összeget sportágunk képviselői DUNA-régó Vízi-Turisztikai Szövetségnek adják át. A magyarországi adományokat a DR-VTSZ ügyvivői közvetlenül Liso Polje elöljáróihoz juttatják majd el.

LIso Polje Ub mondhatni rendszeresen árvízzel szembesül, de a korábbi árhullámok nem öntötték el a falu lakott területeit. Azonban a májusi ár katasztrofát okozott. A Kolubara és Tamnava folyók a szokatlanul erős és többnapos szakadatlan esőzés miatt együttesen kiléptek medrükből, ráadásul átszakadtak a Kolubara gátjai is, így a víz hirtelen elöntötte az egész falut. Más menekülési út nem maradt, ezért a tetőkről helikopterekkel mentették a helyieket. Voltak olyan lakosok, akik kitartottak amellett, hogy nem hagyják el szülőfalujukat az életveszélyes körülmények ellenére sem. Magasabb házak padlásain húzták meg magukat, egy idős néni pedig két napig egy szilvafa ágain maradt, elutasítva, hogy elhagyja a falut. Sajnos a településen egy ember életét vesztette. Az istállókban a jószág mind odaveszett. A falu területén több mint ezer szarvasmarha, ló és sertés fulladt a vízbe. Az épületekben tönkrement minden háztartási felszerelés, bútor és a mezőgazdasági gépek is. Pillanatnyilag a lakóházak és istállók tisztítása és fertőtlenítése folyik.