Áder János tanúságtétele, ifjúsági est és az Eucharisztikus szimfónia a kongresszus programjában

Fotó: Juhász Melinda

Áder János köztársasági elnök tanúságtétele, valamint ifjúsági est és az Eucharisztikus szimfónia előadása is szerepel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) pénteki programjában.

    A Hungexpón a reggeli ima után Dominik Duka bíboros, a prágai főegyházmegye érseke tart katekézist, amelyet Áder János köztársasági elnök tanúságtétele követ.
A fél 12-kor kezdődő szentmisén elhangzik a Budapest mise, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére a kongresszusra írt Pejtsik Péter. A szerzemény zsidó jellegű dallamokra épül, de latin nyelven szólal meg. Hangzása magába öleli a klasszikus egyházi zene hagyományait, a klezmer és jiddis zene dallamosságát és pattogós ritmusait, de a mai hallgató szimfonikus filmzenén nevelkedett érzékére is hat – olvasható a programfüzetben.
A délutáni fakultációk között szerepel Andrew Yeom Soo-jung bíboros, szöuli érsek előadása A keresztények helyzete Koreában címmel.
Este a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a kongresszus ifjúsági programját, a Forráspont estet, amely Ákos-koncerttel kezdődik.
A Zeneakadémián Armando Pierucci Eucharisztikus szimfónia című művét adja elő a Budapesti Vonósok, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Angéla Kórus. A 12 tételes szimfónia a Jeruzsálemben egymás mellett élő tizenkét keresztény egyház hagyományos, az eucharisztikus liturgiában szereplő zenei anyagából me­rít.

MTI