AAA AUTO: biztonsági tanácsok a téli vezetéshez

Az AAA AUTO saját belső kutatásai alapján több fontos biztonsági tanácsot és tippet is kidolgozott, amivel a magyar autósokat szeretné segíteni a biztonságosabb és problémamentesebb téli közlekedésben. A balesetmegelőzési tippek mellett az alábbiakban arról is olvashatnak, hogyan lehet kényelmesen beindítani az autót a hideg téli reggeleken.

Az AAA AUTO tapasztalatai szerint a biztonságos téli vezetéshez elengedhetetlen a jó minőségű, megfelelő legalább a hatóságilag előírt 1,6 mm-es profilmélységű téli gumi mind a négy keréken, mivel 7°C hőmérséklet alatt a nyári gumi tapadása már nem kielégítő. Hasonlóan fontos – ugyanakkor gyakran elhanyagolt – tényező a gépkocsiból való jó kilátás, amit télen akadályozhat a befagyott ablaküveg. A rossz idő miatt ilyenkor a gépkocsivezető általában gyakrabban használja az ablakmosó folyadékot és az ablaktörlőt. Ezért a tél beálltakor tanácsos ellenőrizni az ablaktörlő gumiját, és kicserélni, ha elkopott, valamint legalább -25°C hőmérsékletig hitelesített fagyálló keveréket tölteni az ablakmosó tartályba. Az autó hűtőrendszerébe is szükséges fagyállót adagolni a hibák megelőzésére.

A téli vezetés megkönnyítése és biztonságának növelése érdekében érdemes gyakran ellenőrizni az akkumulátort, amit akár a fűtés is lemeríthet, és célszerű indítókábelt is az autóban tartani. A dízelüzemű járművek vezetőinek nem árt észben tartaniuk, hogy kocsijuk különösen érzékeny a -10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletre, és célszerű dermedésgátló adalékot tölteniük az üzemanyagtartályba. A tartalék fagyálló mellett jégkaparóról is gondoskodni kell, csakúgy, mint némi tartalék-üzemanyagról, mobiltelefon-töltőről és ételről-italról, ha a kocsi esetleg elakadna a téli utakon. Ideális esetben a sofőrnek érdemes lenne a legtöbb szervizben és autóalkatrész-szaküzletben beszerezhető, speciális zárjégoldót is magánál tartania a befagyott ajtózárak vagy ablakok jégtelenítésére.

„Kereskedői és gépkocsiszakértői-hálózatunknak köszönhetően a legjobb biztonsági tanácsokkal és téli vezetési tippekkel igyekszünk elősegíteni az autósok biztonságát és kényelmét” – nyilatkozta Karolína Topolová, az AAA AUTO Csoport vezérigazgatója. „A modern gépkocsikban számos extra – pl. fűtött ülés és szélvédő – teszi biztonságosabbá a téli vezetést, de még ennél is fontosabbak azok a közlekedésbiztonsági ajánlások és téli biztonsági tippek, amelyekkel vásárlóink és a magyar autósközönség egésze sértetlenül és kényelmesen vészelheti át a téli hónapokat.”

A téli viszonyok beállta előtt az autótulajdonosoknak érdemes fékpróbát tartaniuk, és szükség esetén szervizbe vinniük gépkocsijukat. Vezetési stílusukat az útviszonyokhoz igazítva, a fagyos napokon lassabban és körültekintőbben kell vezetniük, és a kicsúszás megelőzése érdekében óvatosabban kell haladniuk. Ha pedig valaki az útszóró só miatti korróziótól is szeretné megvédeni járművét, védőviasszal tanácsos kezelnie a lakkozást. „A biztonságos közlekedés szempontjából azonban változatlanul az a legfontosabb, hogy az ember ismerje az autóját és az útviszonyokat, és kiegyensúlyozottan, biztonságosan vezessen a téli hónapokban” – fűzte hozzá Karolína Topolová.