A ZENE SZABADSÁGA – ELEMEK EST A HADIK IRODALMI SZALONBAN

A Hadik Kávéházban négy éve működő Hadik Irodalmi Szalon idei őszi szezonjában újabb állomáshoz érkezett: október 15-i estjének stratégiai partnere a CAFe Budapest Kortárs Művészeti FesztiválA zene nem kötöttség, hanem szabadság! – a klasszikus zenét és a művészeti kapcsolatokat középpontba állító, ELEMEK című est főszereplője Dubóczky Gergely karmester, akinek azonos című ősbemutatójára az CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül kerül sor.

Dubóczky Gergely október 18-án Elemek címmel ősbemutatót tart a Bálnában – erről az előadásról bizonyára sokat mesél majd a pár nappal korábban megrendezendő, Hadik Irodalmi Szalonbeli estjén. Amellett, hogy megismerhetjük Dubóczky Gergely eddigi, fényesen ívelő karrierjének állomásait, kollégái, barátai révén a zene és az orvostudomány, a műfajok közti párbeszéd is előtérbe kerül. Dubóczky Gergely hisz a művészetek közti kapcsolatban, művek, szerzők, világok lélekkel, alkotással történő összekapcsolásában. Az október 15-i esten Zsoldos Dáviddal, Klenyán Csabával, dr. Tulassay Tivadarral és Novák Péterrel együtt beszélget a Hadik foteljeiben.

*

Dubóczky Gergely karmester különleges és sokszínű alkotó, gondolkodó. Volt már önállókoncertje a Művészetek Palotájában, dolgozott Kocsis Zoltán mellett a Nemzeti Filharmonikusokkal, vezette a Medikus Zenekart, és irányítja saját zenekarát is. Rendhagyó módon érkezett a zene világába: matematikusként végzett, majd a Zeneakadémián folytatta a tanulmányait karmester szakon, ahol 2011-ben diplomázott. 2010-ben Erasmus ösztöndíjjal Bécsben Mark Stringer professzornál, Bernstein egykori tanítványánál tanulhatott, de korábban ösztöndíjasként részt vett New York államban a Bard College nyári egyetemén.

 

Klenyán Csaba klarinétművész munkásságára és hitvallására Kurtág György, Eötvös Péter és Dukay Barnabás művészete volt a legnagyobb hatással. A klasszikus romantikus darabok mellett jelentős hangsúlyt fektet a kortárszene interpretálására is; repertoárja mintegy négyszáz művet ölel fel. Az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) alapító tagja. Európa szinte valamennyi országában koncertezett, és számos nemzetközi versenyen – többek között Arizonában és Constantában – ért el első helyezést. Háromszor elnyerte a Szerzői Jogvédő Hivatal (ARTISJUS) díját is, kiemelkedő kortárszenei tevékenységéért 2002-ben Soros-ösztöndíjat, 2003-ban Liszt-díjat kapott.

Novák Péter táncos, koreográfus énekes, szövegíró, műsorvezető, producer tizenhárom évesen szerepelt az István, a király című rockoperában, de táncolta Dózsát, Júdást is a Jézus Krisztus Szupersztárban. Verset ír, zenél, énekel, néptáncol, koreografál, darabot rendez. Lelkes környezetvédő, emberjogi aktivista és szereti a sci-fit. Mind közül a néptánc az, ami gyermekkorától foga meghatározza az életét, hiszen Novák Ferenc koreográfus-rendező azédesapja. A Honvéd Táncszínház létrehozásával akaratlanul is a tánc, a zene és a színház bűvkörbe került. Később az önkifejezésnek újabb módjait, formáit próbálta ki. Zenekarai közül talán a legismertebb a Kimnowak.

Dr. Tulassay Tivadar orvos professzor gyermekgyógyász, nefrológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1995 és 2000 között a Semmelweis Egyetem általános és klinikai rektorhelyettese, 2003-2012 között az egyetem rektora. Az orvostudomány mellett a komolyzene és az irodalom elkötelezett híve – maga is ír, az Alibi sorozatban rendszeresen találkozhatunk történeteivel, nevéhez köthető a Semmelweis Szalon, illetve segítette, támogatta a Medikus Zenekart, melynek élén karmesterként Dubóczky Gergely áll.

Zsoldos Dávid, a Fidelio alapítója, az LS Média Network ügyvezetője, a komolyzene elkötelezett híve. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett zongoraművész, majd zenetörténész szakirányon. Az Általa életre hívott Fidelio klasszikus zenei honlapból tíz év alatt a hazai kulturális élet egyik meghatározó jelentőségű szolgáltatója lett, ma az LS Media Network tagja. A Jeunesses Musicales Hungary Egyesület elnöke, a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja, a Budapesti Kommunikációs Főiskola, Arts and Business képzésének tanára.