A Volkswagen a 2016-os Párizsi Nemzetközi Autószalonon: A jövőbe mutató I.D. tanulmányautó világpremierje

Think New! (Gondolkodj újszerűen!) A Volkswagen e vezérelv mentén egy jövőbe mutató elektromos járművel lenyűgöző képet ad a holnap közlekedéséről a Párizsi Nemzetközi Autószalonon (október 1-16.). Az I.D. világpremierje áll a vállalat autószalonon való megjelenésének középpontjában. A nulla károsanyag-kibocsátású I.D. gyártását már 2020-ban elkezdik, útjára indítva ezzel az innovatív elektromos járművek új generációját.

 

Dr. Herbert Diess, a Volkswagen márka igazgatótanácsának elnöke így fogalmazott: „2020-ban megkezdjük az elektromos járművek teljes családjának piaci bevezetését. Mindegyik modell egy új járműplatformon alapul majd, amelyet kifejezetten és kizárólagosan a teljesen elektromos járművek számára fejlesztettünk ki, nem pedig belső égésű motorral hajtott vagy hálózatról tölthető hibrid járművek számára. Az I.D. a teljesen elektromos járművek új korszakát képviseli, sőt, egy új autóipari korszakot: az elektromos, hálózatba kapcsolt és önvezető járművekét.”

 

A Volkswagen megjelenése a Párizsi Autószalonon mindhárom lépést egyesíti, amelyek együtt kijelölik az utat a jelenből a jövő felé: az I.D. a holnapután világát mutatja be. A legújabb generációs e-Golf – amely novemberben ünnepli világpremierjét – képviseli a holnap világát. Mozdulatvezérlésével és 300 kilométeres nulla károsanyag-kibocsátású hatótávolságával az új e-Golf új mércét állít majd fel. A ma világát pedig az olyan rendkívül fejlett Volkswagen típusok testesítik meg, mint az új Tiguan. Ez már a jelenlegi generációjával is elragadó digitális élményt biztosít az ügyfeleknek az olyan technológiái révén, mint az aktív információs kijelző (Active Info Display) és a szélvédőre vetített kijelző (Head-up kijelző).

 

A Volkswagen új irányt mutat az I.D. tanulmánnyal. Ez lesz a piacon az első Volkswagen, amely az újonnan kifejlesztett moduláris elektromos hajtású platformon (Modular Electric Drive Kit – MEB) alapul. Az I.D. a piaci pozícionálása szerint egy kompakt elektromos autó, amellyel a Volkswagen szeretné kibővíteni a nagy darabszámban értékesített típusainak kínálatát az olyan bestsellerek mellett, mint a Polo, a Golf, a Tiguan és a Passat. Az I.D. hajtásáról egy 125 kW / 170 LE teljesítményű villanymotor gondoskodik majd. Az akár 600 kilométeres hatótávolságával és egy mai, hasonló teljesítményű Golf modellével megegyező árszintjével az I.D. a nulla károsanyag-kibocsátás fogalmát a mindennapos autózás természetes jellemzőjévé teszi majd.

 

Az I.D. a kompaktkategória elektromos járműveinek teljesen új Volkswagen formanyelvét mutatja be. Belsőterében elsőként alkalmazták a nyílt tér koncepciójaként (Open Space Concept) ismert elvet, így a Golf típusnál valamivel rövidebb I.D. a Passat nagyvonalú térkínálatát nyújtja. Ezt az új hajtási koncepció szerinti platform tette lehetővé, ahol a villanymotor a hátsó tengelyen, a nagyfeszültségű akkumulátor pedig a jármű padlójában helyezkedik el, ami nagyobb teret és rugalmasságot eredményez. Ugyanakkor az I.D. már a 2025-ös évbe ível át: ez a Volkswagen első tanulmányautója, amely az I.D. Pilot üzemmódban teljesen önvezetően közlekedhet. Az I.D. Pilot a kormánykerék VW logójának megérintésével kapcsolható be, majd a kormánykerék eltűnik a műszerfalban, teljesen újfajta térérzetet nyújtva a vezetőnek.

 

A hagyományos autókulcsot nyugdíjazták az I.D. típusban. Ehelyett egy okostelefon használható digitális kulcsként (Digital Key) az autó nyitásához és indításához. E mögött az a gondolat áll, hogy a közeljövőben a Volkswagen autót vezető személyek kapnak majd egy saját Volkswagen személyazonosítót (Volkswagen ID). Ez az ID egy személyes profil, amely olyan adatokat tárol, mint az ülés és a légkondicionáló egyéni beállításai, a kedvenc rádióállomások és zenelisták, a hangrendszer beállításai, barátok és üzleti partnerek elérhetőségi adatai, valamint a navigációs rendszer konfigurációja. Ezt a profilt a Volkswagen autóipari felhőjén (Volkswagen Automotive Cloud) keresztül lehet majd lehívni.

 

Az I.D. az új Volkswagen termékstratégia nagykövete, amely az innováció négy területén alapul:

 

  • okos fenntarthatóság – a Volkswagen előretör az innovatív, nagy mennyiségben értékesített elektromos autótípusok fejlesztésében;
  • automatizált vezetés – a Volkswagen az automatizált vezetés révén még biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi majd az autókat;
  • logikus használhatóság – a Volkswagen olyan járművekre összpontosít, amelyeknek magától értetődő a kezelése és új koncepciójú kijelzőket, illetve kezelőelemeket tartalmaznak;
  • hálózatba kapcsolt közösség – a jövőben a Volkswagen összekapcsolja majd az embereket, az autókat és a környezetet a Volkswagen felhasználói személyazonosításon keresztül.