A Víz Világnapja a keddi FIX Magazinban!

Mindennapjaink és létezésünk ezernyi szállal kötődík a vízhez, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a földi bioszféra léte . A jóminőségű ivóvizet ugyanolyan természetesnek tekintjük, mint a belélegzett levegőt, pedig az új évszázad mint a kezdődő vízhiány időszaka köszöntött ránk. Március 22-én a víz világnapján érdemes végiggondulnunk, mit is jelent  számunkra az életet adó víz, jövőnk egyik legfontosabb záloga. A keddi FIX Magazinban a víz világnapja lesz a témánk.

A számunkra magától értetődően rendelkezésre álló jó minőségű ivóvízkészlethez való hozzáférés a civilizációs problémák, a túlnépesedés és különösen az indusztriális társadalmak által generált globális klímaváltozás miatt egyre nagyobb gondot jelent. Az ENSZ felmérése szerint napjainkban már minden hatodik ember nem jut fogyasztható minőségű ivóvízhez. Kialakulóban van a globális ivóvízhiány, amikor a fogyasztható víz iránti igény meghaladja a rendelkezésre álló készleteket. Molnár Andrással, a Magyar Vöröskereszt project managerével erről fogunk beszélgetni.

Víz. Ha nyár, akkor strand-, ha tél, akkor termál-, ha szomjoltás, akkor ásvány-, ha pedig Budapest, akkor mindez együtt! Budapest ugyanis, túlzás nélkül, a vizek városa, ahol számtalan gyógy- és ásványvízforrás bugyog a felszínre vagy épp marad a mélyben, hogy a város termálfürdőit, uszodáit, ivókútjait táplálják. Ráadásul a világ egyik legszebb fekvését biztosító, a várost kettészelő hömpölygő Duna biztosítja az itt élő lakosság számára Európa egyik legjobb minőségű ivóvizét. Érkezik hozzánk Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója, akitől mégtöbbet megtudhatunk fővárosunk vizeiről.

Élővizeink szennyezettsége a világ minden táján jelentős környezetvédelmi problémát jelent. A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Élővizeink védelme érdekében az elsősorban alkalmazott technológia a szennyvíztisztítás, amelynek fő célja a szennyezőanyagok környezetbe kerülésének megakadályozása. Budapest szárazidei szennyvizeinek 51%-át az észak-pesti és a dél-pesti telepen tisztítják. A fővárosi szennyvíztisztítási arány ugrásszerűen megemelkedett a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep 2009-es beüzemelésével. Érkezik a stúdióba Tahy Ágnes, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője, akivel a szennyvíztisztításról, és Magyarország vizeinek minőségéről fogunk beszélgetni.

Tartsatok velünk kedden, a Víz Világnapján is 17:00-tól a FIX Magazinban!