A világranglista hetedik helyén álló magyar triálos a németországi Heubachban kezdi meg az idei menetelését a Világkupában

Hegedűs László: „Nagyon motivált vagyok, készen állok a csúcshódításra”

Sok olyan sportág van, amelyben a magyar versenyzők a világ legjobbjai közé tartoznak. Hegedűs László, vagy, ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege az igazi közönségkedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa. Jelenleg hetedik a 125 nevet tartalmazó világranglistán, de reményei szerint az év végét már a TOP 5 tagjaként zárhatja. A 22 éves ceglédi fiatalember a hétvégén kezdi meg idei nemzetközi szereplését a heubachi Világkupa versenyen, ahol a világranglista legjobbjain kívül még három korábbi, most visszatérő világbajnokkal is meg kell küzdenie a dobogós helyekért. A nemrég edzés közben megsérült magyar klasszis készen áll a küzdelemre, mint elárulta, lélekben nagyon megerősítette őt, hogy a felkészülése végén mozgássérült és mozgásszervi fogyatékos gyerekeknek tarthatott bemutatót.

2013-hege-felkészülés3Filmen, vagy élőben, mindenesetre sokan csak szájtátva bámulják a triálosokat, akik egy nyereg nélküli kerékpárral bámulatos dolgokra képesek akár az utcán, akár kifejezetten a sportág számára megépített pályákon. A szerte a világban egyre népszerűbb sportág egyik legjobbja Hegedűs László, aki jelenleg a 7. helyen áll az aktuális világranglistán. Idén arra készül, hogy bekerüljön a TOP ötbe, és álma megvalósításához a hétvégén már meg is teheti az első lépéseket, azaz inkább az ugrásokat.

„Már nagyon vártam, hogy elkezdődjön a 2013-as versenyszezon. Az idei év első Világkupa futamára a németországi Heubachban kerül sor, és a verseny különlegességét az adja, hogy nem csak a triálosok, hanem számos mountain bike szakág versenyzői is megméretteti magát a hétvégén” – árulta el Hege, akinek a formájára nem lehet panasz: az idei első felkészülési versenyét megnyerte Tarcalon, valamint nemrég nem hivatalos világrekordot állított fel.

Maga a Világkupa futam két napon keresztül zajlik: az első napon, szombaton a selejtezőket rendezik meg, míg másnap a középdöntőkre és döntőkre kerül sor.

 „A tavalyi évben elért kiváló eredményeim lehetővé tették számomra, hogy a selejtező versenyein ne induljak, ugyanis a világranglista legjobb 10 versenyzője csak a középdöntőben csatlakozik a többiekhez” – mesélt a ceglédi sportoló, aki hozzátette, mivel a mostoha időjárás és a szponzorok hiánya nem tette számára lehetővé, hogy legnagyobb vetélytársaihoz hasonlóan ő is edzőtáborokban és megfelelő terepen készüljön fel az idényre. Ráadásul egy nem várt sérülés is közbeszólt az utolsó pillanatban.

„Az utolsó edzésem a lábam csúnyán megsérült, ami a szerdai kiutazást követően begyulladt, így jelenleg még antibiotikumos kötés van rajta. Természetesen ettől függetlenül szeretném a maximumot kihozni magamból, annak ellenére, hogy szabadtéren Heubachban tudtam edzeni összesen két napot. Mindettől függetlenül nagyon motivált vagyok, készen állok a csúcstámadásra. Lélekben hihetetlenül megerősített az a majd száz kisgyermek a budapesti Mozgásjavító Intézményben, akiknek az elutazásom előtt bemutatót tarthattam. Olyan gyerekek tapsoltak nekem, és bíztattak a versenyem előtt, akiknek többsége még a kerékpározás varázsát sem élheti át soha. Megsimogatták a kezemet, és mindannyian azt kívánták, jussak el minél messzebb a versenyen. Már csak miattuk sem vallhatok szégyent, az ő bizalmuk és szeretetük is segíteni fog az akadályok leküzdésében” – fogalmazott elszánt tekintettel Hegedűs László.

A magyar versenyző a szezonnyitó Világkupa versenyen nem helyezésben gondolkodik, hanem abban, hogy a teljesítménye és formája alapján emelt fővel hagyhatja majd el Heubachot. Tény, nem mond le dobogós álmairól, de nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a saját, 26 colos élmezőnyén kívül, most tér vissza a versenyekre korábbi három világbajnok is.

2013-hege-bemutató1„Vincent Hermance például tavaly a 20 colosok Elite kategóriájában indult, és 3. lett a vb-n. Giacomo Coustellier sokáig sérült volt, de a hírek szerint most csúcsformában robban be a kategóriámba, valamint Kenny Belaey, akinek szintén volt egy törése, és téli edzőtáborokban nagyon jó formában volt, sokak szerint még a győzelemre is képes lehet. Úgy vélem, sokkal nehezebb lesz a dolgom, mint tavaly, de egy jó kezdés nagy lökést adhatna ahhoz, hogy az álmomat valóra váltva az év végére a Top 5 közé kerüljek” – jelentette ki a 22 éves triálos világklasszis, aki a Világkupa futam után Svájcba utazik, ahol egy megnyitó rendezvény keretein belül tart bemutatót.

Az idei nemzetközi versenynaptár

1. Világkupa: Németország, Heubach – 2013. 04.20-21

2. Világkupa:  Lengyelország, Walbrzych – 2013. 06. 01-02

3. Világkupa: Franciaország, Pra Loup – 2013. 07. 26-28

4. Világkupa: Franciaország, Meribel – 2013. 08. 16-18

5. Világkupa: Belgium, Antwerpen – 2013. 09. 27-29

Világbajnokság:    Dél Afrika, Pietermaritzburg – 2013. 08.26- 09.01

Európa-bajnokság: Svájc, Bern – 2013. 06. 21-22

A világranglista első 10 helyezettje

1. Gilles Coustellier (francia) 895 pont
2. Aurelien Fontenoy (francia) 710 pont
3. Dunand Guilleaume (francia) 624 pont
4. Nicolas Vuillermot (francia) 606 pont
5. Jack Carthy (brit) 587 pont
6. Hannes Herrmann (német) 579 pont
7. Hegedűs László (magyar) 530 pont
8. Iciar Van Den Bergh (belga) 517 pont
9. Rafael Tibau Roura (spanyol) 499 pont
10. Kevin Aglae (francia) 477 pont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*