A világhírű Angela Gheorghiu először lép fel Magyarországon

Holnap érkezik Magyarországra a világhírű szoprán, Angela Gheorghiu, aki az Opera szombati Faust Bálján lép első alkalommal a hazai közönség elé. A román származású Gheorghiu a legfelkapottabb operaénekesnők egyike, a legnagyobb zenei színpadok állandó vendége New Yorktól Milánóig. Az elképesztően elegáns, tiszteletet parancsoló és titokzatos dívát nemcsak énekhangja, hanem különleges személyisége és szépsége tette világhírűvé. Érkezése előtt magyar rajongói számára adott interjút.

 Gheorghiu_2

 

Bár a térségből származik, Magyarországon még sosem lépett fel. Miért mondott igent épp egy estélyre, a Faust Bálra?

 

Sohasem énekeltem még Magyarországon, mivel sajnos még nem kaptam meghívást. Már volt szerencsém megtapasztalni, milyen a bécsi operabál, ezért nagy örömmel fogadtam el a felkérést az önök estélyére, amit egy ilyen gyönyörű történelmi épületben rendeznek meg. Bécsben hihetetlen jól éreztem magam, remélem, Budapesten hasonlóképpen lesz.

Turnék és bemutatók alkalmával hosszú évek óta számos elegáns estélyen vett részt. Ezek után privát személyként van még kedve estélyi ruhába bújni, élvezni a zenét, a gasztronómiát, vagy inkább társadalmi kötelességnek gondolja, hogy eleget tegyen efféle meghívásoknak is?

Mindig felléptem azokon a gálákon és bemutatókon, amelyekre meghívtak. Soha nem utasítottam vissza egyet sem. Az is igaz, hogy szeretek részt venni gálákon. Nem érzem magam fáradtnak a fellépés után, mint sok más kollégám. Akár újra végig tudnám énekelni, sőt elölről kezdeni, ha kell. Bevallom, képtelen vagyok aludni is egy koncert vagy egy előadás után.

Tudja, hogy a világ egyik legszebb operaházában készül bemutatkozni?

 

Nyilvánvalóan tisztában vagyok vele, és megtisztelve érzem magam, sőt boldogság, hogy bemutatkozhatom az önök csodálatos operaházában.

A fellépése után díszvendégként foglal majd helyet egy páholyban. Ez azt jelenti, hogy a szokásos színpadi fellépésektől eltérően saját közönsége körében tölti az estét. Bár Magyarországon még nem énekelt, számos rajongója van itt is. Könnyen szóba elegyedik idegenekkel? Akár az is elképzelhető, hogy a báli közönségből valaki táncra kérje?

Nagyon tetszik ez a kérdés. Arról értesültem, hogy a táncot a főigazgatóval fogom megnyitni. Így ő lesz az első a táncpartnereim sorában! Fontos számomra, hogy kedvesem, Mihai Ciortea elkísérjen a bálba, aki szintén örömmel fog keringőzni velem.

Mi a véleménye a selfie-őrületről? Ön is hódol ennek a divatnak?

 

Igen, nagyon is. Gyakran készítek selfie-ket, amennyihez csak kedvem van. Szeretem a természetes stílusukat.

A Faust Bált Valentin-napon rendezik meg. Jelent önnek valamit ez a nap?

 

Fiatal koromban, Romániában egyáltalán nem ismertük a Valentin-napot. Tudom, hogy sokan ünneplik szerte a világon, de ha őszintén teszik, miért is ne?

Melyik a kedvenc romantikus szerepe? Miért?

 

A kedvenc szerepem talán Mimi a Bohéméletből. A női karakterek minden operában romantikus alakok, de közben nagyon erős személyiséggel is rendelkeznek. A zeneszerzők ezért választanak olyan súlyos témákat, amelyek nagy érzelmeket hordoznak.

Ezúttal nem egy teljes szerepet fog Budapesten énekelni. Mivel készül a Faust Bálra?

 

Nyílt titok, hogy többek között Gounod Faust c. operájából is fogok énekelni. Bízom benne, a közönségnek tetszeni fog a műsor, amit az Operával közösen állítottunk össze. Remélem, hogy a ruha, amit ezen a különleges estén fogok viselni, szintén elnyeri majd a nézők tetszését.

 

/Opera/