A világ 64 országában ünnepel a 350 éves Saint-Gobain csoport

  • A világ 64 országában 190 ezer munkatárs egyszerre ünnepli a „Napkirály” által alapított cégcsoportot.
  • A Saint-Gobain csoportszintű árbevétele 2014-ben meghaladta a 42 milliárd eurót.
  • Magyarországon a francia nagykövet rezidenciája adott otthont az exkluzív rendezvénynek.
  • A jubileumi év kapcsán a Saint-Gobain hazai vállalatai fiatal építészek számára hirdettek pályázatot.

 SG_350_2 Állami és diplomáciai vezetők, gazdasági döntéshozók, valamint az építészeti szakma kiemelt képviselőinek részvételével ünnepelte fennállásának 350. évfordulóját hazánk francia hátterű, vezető építőipari vállalatcsoportja a Saint-Gobain. A világ 64 országában jelenlévő építőipari óriás hazai rendezvényének a francia nagykövet Rezidenciája adott otthont, az esemény házigazdája őexcellenciája Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete volt.

„Örömömre szolgál, hogy Európa egyik legpatinásabb cégcsoportja a francia nagyköveti rezidencián ünnepli fennállásának 350. évfordulóját. Az innováció és a folyamatos megújulásra való igény már a XVII. századtól kezdve igazi hajtómotorja volt a vállalatcsoport mindmáig tartó fejlődésének világszerte. A francia-magyar gazdasági kapcsolatok eredményességét jól mutatja, hogy Magyarországon jelenleg több mint 300 francia üzleti vállalkozás van jelen, melyek 50 000 ember számára biztosítanak munkahelyet. A Saint-Gobain cégcsoport hazai vállalkozásai több ezer család számára biztosítanak megélhetést, emellett újabb családok ezreinek életébe hoznak pozitív változást. A fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni küzdelem mellett elkötelezett innovatív cégcsoportként a Saint-Gobain világszerte folytatott gazdasági együttműködései során olyan energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő fejlesztések végrehajtására törekszik, melyek a jövő generációja számára is példaként szolgálhatnak” – hangsúlyozta nyitóbeszédében őexcellenciája Roland Galharague.

 

Magyarország vezető építőipari cégcsoportjának anyavállalata, a Saint-Gobain Európa egyik legpatinásabb, folyamatosan működő társasága, a Párizsi Tőzsde CAC 40 indexének legrégebbi alapítású tagja. A 2014-et 42 milliárd eurót meghaladó árbevétellel záró Saint-Gobain a világ első 100 innovatív ipari csoportja közé tartozik; jelenleg több mint 1000 konszolidált vállalatból áll, és több mint 190 ezer főt foglalkoztat. A Magyarországon 25 éve jelenlévő vállalatcsoport 2013-ban a hazai piacon 25 milliárd forint árbevételt ért el, exporttevékenysége pedig 2,25 milliárd forint forgalmat generált.

SG_350_1

A cégcsoport Magyarországon Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. néven, három márkanévvel (Rigips, Isover, Weber) van jelen az építőipari piacon. A vállalatcsoport további tagja a gépjárműüvegek értékesítésére specializálódott Saint-Gobain Autover, a csiszolóanyag gyártó- és értékesítő Saint-Gobain Abrasives, valamint az építőanyag-forgalmazó Raab Karcher hálózat és a Platform áruházak, amely az építőiparban dolgozó mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint házépítők, lakásfelújítók igényeit szolgálja ki teljes körűen. A vállalatcsoport tulajdonában van Magyarország első és egyetlen gipszkartongyára – Halmajugrán.  A cégcsoport hazai vállalatai az elmúlt években olyan nagyszabású épületek kivitelezési munkálataiban vettek részt, mint a Bálna Budapest Kereskedelmi, Kulturális, Szórakoztató és Vendéglátó Centrum, az Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park, a Vodafone és a K&H új székházai, illetve az Aquaticum épülete, a Nyíregyházi Lego gyár, a Groupama Aréna, Debreceni Járásbíróság és Nagyerdei Stadion SG üvegezése,valamint a bajai és a miskolci városi kórházak. A jubileumi évhez kapcsolódóan a Saint-Gobain építészeti díjat alapít Magyarországon, melyet fiatal építészek és építészmérnökök nyerhetnek el. A tervezők elképzeléseit neves magyar építészekből és szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja el, a legkiemelkedőbb pályaművekkel október folyamán egy kiállítás keretében a nagyközönség is találkozhat.

A Saint-Gobain cégcsoport tevékenységének fókuszában az építőanyag tervezés, gyártás és forgalmazás, a világpiacok egyre növekvő igényeinek és keresletének innovatív megoldásokkal történő kielégítése áll, az energiahatékonysági és a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével. A vállalatcsoport kiemelkedő technológiai szaktudását és innovációs munkáját jól mutatja, hogy forgalmazott termékeinek 20%-át az elmúlt öt évben fejlesztette.

Az ünnepi rendezvényen a Saint-Gobain képviseletében Tomáš Rosák, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója elmondta: ” Cégcsoportunk 350 éves évfordulója nem csak azt mutatja, hogy hagyománytisztelő és stabil vállalat vagyunk, hanem bizonyítéka a vállalat hosszú távú gondolkodásának és felelősségtudatának is. Földünk klímája évtizedről évtizedre változik és ez óriási kihívást jelent mindenki számára. A Saint-Gobain magas minőségű termékei és új fejlesztései aktívan támogatják a károsanyag-kibocsátás csökkentését, és lehetővé teszik a fenntartható lakókörnyezet megteremtését a jövő generációi számára.  Mi a következő 350 évben is felelősen kívánjuk végezni munkánkat: maximálisan támogatjuk a zöld technológiák térnyerését, illetve a környezetvédelmi és az energiahatékonysági szempontok érvényesülését.

 

Tomáš Rosák felidézte: az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-ben kiadott jelentése szerint a globális energiafogyasztás mintegy 32%-át az épített környezet fenntartása teszi ki, illetve ez további 19%-kal járul hozzá az üvegázhatást okozó gázok kibocsátásához. A kutatások és előrejelzések szerint 2050-re ez az energiaszükséglet várhatóan megduplázódik, a CO2-kibocsátás pedig 50–150%-kal növekedhet. AZ IPCC ugyanakkor azt is egyértelművé teszi, hogy a már meglévő és elérhető iparági innovációk és tervezési, építési és üzemeltetési best paractice-ek széles körű alkalmazásával 2050-re 46%-kal csökkenthető lenne az iparág energiafelhasználása.

„Ennek érdekében a Saint-Gobain 2010 és 2025 között egy átfogó környezetvédelmi és fenntarthatósági akciótervet hajt végre, amely során globális működésének teljes CO2-kibocsátását 20%-kal, energiafelhasználását pedig 15%-kal csökkenti.” – fűzte hozzá Tomáš Rosák.

 

  

A jubileumi rendezvénysorozat részeként a cégcsoport innovációs erejét szemléltető futurisztikus utazó pavilonok járják majd be a világot, elkészül egy a cégcsoport történetét bemutató virtuális kiállítás, emellett okostelefonokra és tabletekre letölthető Word 350 nevű játékkal házakat építhetnek az érdeklődők.

Érdekességek a Saint-Gobainről

  • A Saint-Gobain szállította az üveget a Louvre piramishoz valamint a pekingi és sanghaji opera épületéhez.
  • Európában minden második autó üvegét a vállalat szállítja.
  • Évente több mint 30 milliárd üvegpalackot és üvegedényt gyárt. 80 fővárost és több mint ezer nagyvárost látott el a világban vízvezetékkel
  • A Saint-Gobain szigeteli az USA-ban a házak egyötödét
  • Bevételének 1/3 része az épületenergetikai megtakarításokat elősegítő és környezetbarát termékek és megoldások értékesítéséből származik.
  • A szolártechnikai eszközökhöz szükséges speciális üveg szállításában világszinten mintegy 20 %, Európában pedig mintegy 50 % piaci részesedést tudhat magáénak.