A Vígszínház néhány színészét már meghallgatták az Eszenyi-üggyel kapcsolatban

Elindult a felügyelőbizottsági vizsgálat Eszenyi Enikővel kapcsolatban. Szerdán már meghallgattak néhány színészt, és színházi dolgozót azok közül, akik aláírták azt a nyílt levelet, amelyben szolidaritást vállalnak minden jelenleg is ott dolgozó olyan kollégával, aki hatalommal való visszaélés áldozata. Molnár Áron az ATV Híradójának azt mondta: rendszerszintű változást szeretnének, azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a következő évadban Eszenyi Enikő visszamenjen a Vígszínházba megtartani az általa rendezett előadások felújító próbáit.

Nyár végére lehet meg annak a felügyelőbizottsági vizsgálatnak az eredménye, amelyet a főpolgármester kezdeményezett a Vígszínházban, akkor, amikor a volt, és jelenlegi társulati tagok elkezdtek mesélni arról, hogy mit éltek át Eszenyi Enikő vezetése alatt a színházban.

Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes az ATV Híradójának azt mondta, amikor a felügyelőbizottság a vizsgálatot elindította, az volt a kérésük, hogy az ne a színházban folyjon le, mivel akkor még Eszenyi Enikő volt az igazgató. Ezért most az önkormányzati hivatalban zajlik a vizsgálat. A fenntartó, a fővárosi önkormányzat megvárja a felügyelőbizottságnak a jelentését, és amennyiben bármire fény derül, ami miatt a lépniük kell, akkor lépni is fognak – szögezte le Gy. Németh.

Molnár Áron már túl van a meghallgatáson, ő egyike volt azoknak a színészeknek, akik nyílt levélben álltak ki a jelenlegi társulati tagok mellett, akik arra panaszkodtak, hogy Eszenyi sokszor visszaélt a hatalmával igazgatóként. Szerinte a vizsgálat túlmutat az Eszenyi-ügyön. Mint kifejtette, szerinte egy általános érvényű – nemcsak a Vígszínházra kiterjedő, hanem az egész színházi szférára kiterjedő – etikai kódexet kellene létrehozni.

„Ezért nagyon fontos megállapítani, hogy amibe mi most márciusban belefogtunk, az nem pártpolitika kérdése, hanem egy rendszer szintű változásnak a kérdése”

– hangsúlyozta.

Molnár Áron beszélt arról is, hogy felelőtlenségnek tartja, hogy Eszenyi Enikő visszamenet a színházba az általa rendezett darabok felújító próbáit megtartani. Szerinte a Vígszínház dolgozóinak szavaznia kellene arról, hogy Eszenyi Enikő visszamehet-e felújítani az előadásait, vagy pedig nem. A színművész úgy vélekedett: ha egy ilyen kezdeményezés létre tudna jönni, és ha a vezetőség hozzájárul ehhez, Rudolf Péter nyitott egy ilyen szavazásra, az azt jelentené, hogy valóban új szelek fújnak a színház falai között, amennyiben viszont nem, akkor ugyanazt a rendszert fogják viszont látni, mint amit szerettek volna lebontani.

Molnár Áron leszögezte, hiába nem tagja már a színháznak, folyamatos kommunikáció van az intézmény és a volt tagok között, hiszen az új rendszert csak együtt lehet létrehozni – vélekedett a színművész.

Az ATV Híradója elérte Eszenyi Enikőt, aki nem kívánt nyilatkozni, Rudolf Péter pedig megköszönte a megkeresést, de azt üzente nem szeretne reagálni Molnár Áron mondataira.

atv.hu