A tisztán elektromos hajtású MINI Cooper SE Cabrio 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készült keréktárcsákkal érkezik

A BMW Group ismét iránymutató szerepben tűnik fel a körforgásos gazdaság területén. Az új MINI Cooper SE Cabrio (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 17,2 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km) lesz a világ első olyan sorozatgyártású modellje, amelynek könnyűfém keréktárcsái teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készülnek.

„Prémiumgyártóként már a fejlesztés kezdetén elköteleztük magunkat a fenntarthatóság mellett” – mondta el Dr. Nicolai Martin, a BMW Group automatizált vezetés fejlesztéséért felelős alelnöke. „A tisztán elektromos meghajtású, nyitott, négyüléses MINI Cooper SE Cabrio könnyűfém keréktárcsái kiváló példái a fenntartható erőforrás-gazdálkodásnak, és a BMW Group számára fontos mérföldkövet jelentenek a körforgásos működés felé vezető úton.”

A sorozatgyártású járműhöz tervezett első, 100 százalékban másodlagos alumíniumból készült könnyűfém keréktárcsa a Ronal keréktárcsa-gyártó vállalat és a bajor prémiumgyártó együttműködéséből született meg. Az újrahasznosított alumínium módszeres újrafelhasználása nemcsak a nyersanyagforrásokat kíméli, de a könnyűfém ötvözetek előállításához szükséges, különösen energiaigényes elektrolízis lépést is segít elkerülni.

Re:think – a kerék újbóli feltalálása

A BMW Group a Re:think, Re:duce, Re:use és Re:cycle alapelvek mentén halad a körforgásos gazdaság sikeres megvalósítása felé. Az első, 100 százalékban újrahasznosított alumíniumötvözetből készült keréktárcsák fejlesztése is következetesen igazodik ezen alapelvekhez. Az új MINI Cooper SE Cabrio modellnek nemcsak a könnyűfém keréktárcsái, hanem – a világ első, kis sorozatban gyártott, tisztán elektromos meghajtású, nyitott tetejű prémiummodelljeként – a teljes egésze is a fenntarthatósági szempontok alapjainak újragondolásával született meg.

A 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült könnyűfém keréktárcsa kerete az aerodinamikailag optimalizált valódi fémbetétekkel, valamint az innovatív kialakítású középső elemmel magasan kiemeli a modellt a versenytársak közül. A teljes egészében újrahasznosított könnyűfémből készült keréktárcsa-keret maradéktalanul megfelel a szerkezeti és a BMW Group által támasztott magas minőségi követelményeknek is, a betétek pedig optimalizálják a jármű aerodinamikai tulajdonságait, növelve ezzel a MINI Cooper SE Cabrio hatótávolságát. Más szóval, az innovatív könnyűfém keréktárcsák több szempontból is hozzájárulnak a jármű szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez – mind a modell gyártása, mind a használata során.

Re:duce – jelentős kibocsátáscsökkentés újrahasznosított alumínium használatával

A másodlagos anyagok felhasználásával készült keréktárcsák a hagyományos módon gyártott keréktárcsákhoz képest akár 75 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett állíthatók elő. Az újrafelhasznált alumínium esetében 1 kilogramm nyersanyag felhasználása kevesebb mint 0,16 kg szén-dioxid-kibocsátással jár. Ez azt jelenti, hogy a 130 kilogrammos szén-dioxid kibocsátás körülbelül 30 kilogrammra mérsékelhető.

Az innovatív könnyűfém keréktárcsák kiváló aerodinamikai tulajdonságai és a könnyűszerkezetes kialakítás az utakon is éreztetik hatásukat, ahogy a kerekek külsejének betétekkel való teljes körülzárása is jelentősen csökkenti a légellenállást. A súly tekintetében is optimalizált kialakítás csökkenti a jármű azon részének tömegét, amely nem rugózik. Ez fokozza a hatékonyságot, és elősegíti azt, hogy a MINI Cooper SE Cabrio a márkára oly jellemző gokartos vezetési élményt nyújtsa.

Re:use – az újrahasznosíthatóság révén elhagyhatóvá tehető az alumínium, mint elsődleges nyersanyag

A körforgásos gazdaság elveinek következetes megvalósítása a fenntarthatóság örömét a MINI közösség számára átélhető élménnyé tette. Az újrahasznosított alumínium könnyűfém keréktárcsákkal felszerelt MINI Cooper SE Cabrio tulajdonosai egy, az elsődleges nyersanyagok iránti kereslet fokozatos csökkentését célzó mintaprojekt részesei. A MINI Cooper SE Cabrio könnyűfém keréktárcsái életciklusuk végén teljes mértékben újrahasznosíthatók. A körforgásos rendszer lehetővé teszi a BMW Group számára, hogy folyamatosan csökkentse az energiaigényes eljárással előállított elsődleges alumínium mennyiségét.

Re:cycle – prémium minőségű, újrahasznosított alumínium kerekek

A másodlagos nyersanyagoknak is meg kell felelniük a BMW Group magas minőségi, kivitelezési, biztonsági és mechanikai tulajdonságokra vonatkozó követelményeinek.

A MINI Cooper SE Cabrio könnyűfém keréktárcsáival a BMW Groupnak első ízben sikerült létrehoznia egy olyan prémium minőségű keréktárcsát, melynek anyaga újrafelhasználható, ezzel megnyitva az utat a nyersanyag többszöri felhasználása előtt. A körforgásos gazdasággal kapcsolatos ambiciózus fenntarthatósági célok megvalósíthatóságának első bizonyítékaként is tekinthetünk az új, kis szériában előállított modellhez tervezett, 100 százalékban újrafelhasznált alumíniumból készült keréktárcsára. A MINI Cooper SE Cabrio világpremierje egyúttal megteremti a terepet az innovatív gyártási folyamat kiterjesztéséhez, hogy a keréktárcsák nagyszériás modellekben is alkalmazhatók legyenek a jövőben.