A TEVA és a Hungaropharma nem ért egyet a GVH-bírsággal

A TEVA és a Hungaropharma nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal döntésével, amelyben csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki egy gyógyszerkartell résztvevőire, három gyógyszer-nagykereskedő cégre – köztük a TEVA-ra ás a Hungaropharmára – és két tanácsadó vállalkozásra.

    Az MTI érdeklődésére a TEVA Gyógyszergyár Zrt. közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel, és minden lehetséges jogi lépést megtesz a döntés megváltoztatása érdekében.
    A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. határozott álláspontja, hogy – a GVH megállapításával szemben – jogsértést semmilyen tekintetben, semmilyen módon nem követett el. Ezt az eljárás folyamán mindvégig  hangsúlyozták, az erre vonatkozó bizonyítékaikat és a jogi érvelésüket előterjesztették – írta válaszában az MTI megkeresésére a Hungaropharma. Hozzátették: a versenytanács határozatát tanulmányozzák, az abban foglalt megállapításokat elemezik, értékelik, ezt követően döntenek a szükséges lépésekről.    
     A Gazdasági Versenyhivatal kedden ismertette, hogy a Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. novemberében gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki a fővárosi önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente ötmilliárd forint értékben. A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely az eljárás alá vontak összejátszását szervezte a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.    Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket csak az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni, így a keret-megállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ez a három nagykereskedő tudott indulni – közölte a versenyhivatal.
    A GVH ezért a három gyógyszer-nagykereskedő cég mindegyikére 792 millió forint, a Mezadin Kft.-re 66,6 millió forint, a végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft.-re pedig 12 ezer forint bírságot szabott ki.

Forrás:MTI