A tankönyvrendelet visszavonását kéri a PDSZ

A tankönyvrendelet visszavonását kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Magyarázatuk alapján, ez felülírná a nemzeti köznevelésről szóló törvény tankönyvválasztás szabadságáról szóló fejezetét. Mendrey László, a PDSZ elnöke jelezte, nem vitatják, hogy meg kell újítani a tankönyvválasztékot, “ez azonban nem valósulhat meg a szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával, kizárólag politikai akarat mentén”- fogalmaz közleményében az érdekképviseleti vezető.

Elfogadhatatlan, hogy a húszéves gyakorlattal ellentétben és a jövőben csak 2-3 könyv közül lehet választani egy-egy évfolyamra. Ez gyakorlatilag lehetetlenné is teszi a választást középiskolában, mert például az egyik mű az egy most kifejlesztendő, új sorozat tagja lesz, melyet majd azok választhatnak, akiket erre a Klik kijelöl. Ezt a Történelemtanárok Egyesületének elnöke mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A Bánhegyi Ferenc által írt és most botrányt kirobbantó könyvvel kapcsolatban Miklósi László azt mondta, tankönyvben példátlan és elfogadhatatlan, hogy egy diktátort minősítsen a szerző.

Miklós László szerint miközben a szerző látszólag nem minősít, de a könyv sugallata egyértelmű. Egyrészt erősen nacionalista, nyugatellenes és belefér az értékelésébe, hogy Hitler akár egy pozitív szereplő is lehet, Horthyról pedig egy idealizált életrajzot tesz közzé úgy, hogy a vele kapcsolatos negatívumok kimaradnak az életrajzból.

Emellett, amikor kiemelni a magyar Nobel-díjasokat, akkor véletlenül sem említi meg a szerző, hogy miért kellett a tudósoknak elmenni Magyarországról – teszi hozzá Miklósi László.

Arról is szólt, hogy nem ez az első könyve Bánhegyi Ferencnek, ami szakmailag elfogadhatatlan. Szerinte szinte valamennyi könyve ilyen. Felidézte, hogy sok évvel ezelőtt egy ötödikeseknek szóló művében azt írta a cigányokról, hogy a középkorban hóhérok voltak, illetve a második zsidótörvény alapján írta le, hogy ki a zsidókat.

Miklósi László elmondta, az Apáczai Kiadó vezetője neki (ez a kiadó jelentette meg Bánhegyi Ferenc könyvét) azt mondta, hogy ők egy hangsúlyozottan nemzeti értékeket valló kiadó, ám szerinte nagy különbség, hogy valaki magán kiadóként jelentet meg könyvet, vagy ha állam saját kiadásában javasol megjelentetni egy ilyen könyvet és teszi kötelezővé ezt a szerzőt- hangzott el a KlubRádió tegnapi híreiben.