A szülők több mint fele nem találja el, milyen játékra vágyik gyermeke

Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex kutatása szerint a szülők 58 százaléka nem azt veszi meg a gyerekének, amivel a legszívesebben játszik. Az idén november elején a Gyerekvilág Kiállításon végzett felmérés is megerősítette azt a korábbi, 2012-es vizsgálati eredményt, miszerint továbbra is az építőjátékok a legnépszerűbbek, mivel a szülők is leggyakrabban vásárolják és a gyerekek is a legszívesebben játszanak vele. A babás állatos szerepjátékokkal viszont többet játszanának a gyerekek, mint amennyire a szülők preferálják a vásárláskor. Szintén többet kézműveskednének és barkácsolnának a válaszadók gyerekei annál, mint amennyire a szülők hajlandók erre pénzt adni, ugyanakkor az ügyességi és a táblás játékok pedig kevésbé érdeklik a gyerekeket, mint amennyire szívesen a szülők veszik. A legnagyobb eltérés a szülők és a gyerekek véleménye között a mobiltelefonok, laptopok és tabletek terén alakul ki, mivel háromszor annyi említést kaptak a kütyük a gyerekek kedvenc elfoglaltságai között, mint a szülők által vásárolni kívánt termékeinek listáján.

A hatalmas játék választékot nehéz átlátni, szaktanácsadást igényel a gyerekek életkorához és érdeklődéséhez megfelelő játékot választani. Karácsony után akár naponta 20-40 játék is visszakerülhet hozzánk áruházanként, szemben egy átlagos nappal, ahol csak 2-3 játékról derül ki, hogy tévedésből vásárolták – mondta a Formatex vezetője, Borhi János, majd hozzátette: „A Játéksziget bolthálózatban felkészült eladók, a Fejlesztőszigetben pedig gyógypedagógus, terapeuta szaktanácsadással egybekötött játék ajánlásával segítünk a megfelelő játékok kiválasztásában.”

 

A Formatex azzal a céllal alakította ki a MOM Park-beli Játéksziget üzletben az országban egyedülálló Fejlesztősziget szolgáltatását, hogy segítse a családokat a gyerekek mentális, kognitív és kreatív intelligenciájának kibontakozását bizonyítottan elősegítő és a gyerekek által is kedvelt, szórakoztatva fejlesztő játékok megtalálásában. A játékok az áruházban kipróbálhatók, továbbá Somodi Tímea gyógypedagógus, logopédus tanár-terapeuta szaktanácsadással, szintfelméréssel és kompetenciaelemzéssel segíti a bejelentkező családokat a gyerek számára leghasznosabb, a család által közösen játszható játékok és képességfejlesztő eszközök megtalálásában. A tanácsadás legfőbb célja, hogy a szülők megtalálják a gyerekeik számára a leginkább személyre szabott játékokat, mellyel nemcsak gyerekeiket örvendeztethetik meg, de optimalizált játék költéseikkel időt és pénzt is megtakaríthatnak.

A Formatex célja, hogy támogassa a hasznos családi időtöltést, és ráirányítsa a figyelmet a gyermekek készségfejlesztése szempontjából fontos tevékenységekre. Az építőjátékok nemcsak a logikát, matematikai készségeket, finom motorikát fejlesztik, hanem a kreativitás fejlődését is elősegítik minden életkorban. A babás, kisállatos szerepjátékok szintén fontosak: a szociális szerepek gyakorlását teszik lehetővé, továbbá a mindennapos konfliktusok játékban való megjelenítése segít feloldani a belső konfliktusokat, szorongásokat. Kiemelendő a mozgással járó, ügyességi játékok fontossága is, a fizikai, lelki és szellemi egészség szempontjából. Sokan nem is gondolnák, hogy a sokféle mozgásforma akár a tanulási zavarok korrekciójában is segítség lehet, miközben stresszoldó hatásuk is jótékony.