A szövetkezeti hitelintézetek fontos szerepet töltenek be a reálgazdaságban

A szövetkezeti hitelintézetek reálgazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozta Herve Guider, az Európai Szövetkezeti Bankok Szövetségének főtitkára szerdán Budapesten, a Takarékossági Világnap alkalmából rendezett ünnepségen, hozzátéve: reméli, hogy ezt Magyarországon is felismerik, és figyelembe veszik a szövetkezeti alapelveket. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke pedig az eredeti állapot visszaállítását, vagy a szövetkezeti tagok kártalanítását szorgalmazta.

    Herve Guider az OTSZ szerdai ünnepi ülésén azt is elmondta: a szövetség mindig felemeli a szavát, ha a szövetkezeti hitelintézetekkel szemben diszkriminációt tapasztal.
    Hangsúlyozta: a szövetkezeti pénzintézetek fontos szerepet töltenek be a reálgazdaság finanszírozásában, Európában a pénzintézetek fele szövetkezeti formában működik, a négyezer szövetkezeti hitelintézetnek összesen 60 millió tagja van, a kkv-k egyharmadát ezek finanszírozzák.
    A szövetkezeti bankok Európában magánkézben lévő szervezetek, az egyik legfontosabb alapelv a részvételen alapuló hozzájárulás, és az egy személy – egy szavazat elvet követik mindenhol – tette hozzá. A szövetkezeti alapelvek az európai jogrend részét képezik és védettek – hívta fel a figyelmet.
    A szövetkezeti bankok fő jellemzője az is, hogy helyi közösségekben háztartásoknak, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat, ezekhez a kisebb településeken élők nélkülük sok országban nem jutnának hozzá.  Kiemelte továbbá, hogy a szövetkezeti struktúra egyik fő jellemzője a tagintézetek közötti szolidaritás, beleértve a helyi közösséggel vállalt szolidaritást is, így hozzájárulnak a társadalmi kohézióhoz.
    Herve Guider arról is beszélt, hogy bizonyos országokban ugyanakkor nemigen értik a szövetkezeti bankrendszer lényegét. Megjegyezte, reméli, hogy Magyarországon elismerik a szövetkezeti hitelintézetek reálgazdaságban betöltött fontos szerepét, továbbá  figyelembe veszik a demokratikus alapelveket, így az egy személy – egy szavazat elvet.
    Demján Sándor, az OTSZ elnöke a rendezvényen elmondta, a szövetség mindent megtesz azért, hogy a szektorban visszaálljon az eredeti állapot, vagy ha ez nem sikerül, a szövetkezeti tagokat kártalanítsák.
    Rámutatott: a Takarékossági Világnapon a szorgalmas, eredményes munkát ünneplik, ám az ünnepséget beárnyékolja a takarékszövetkezeti szektor helyzete. “A takarékszövetkezeti szektor vagyonát elvették, kisajátították” – emlékeztetett. Az a furcsa helyzet most, hogy a tulajdon leválthatja a tulajdonost – fogalmazott.
    Demján Sándor emlékeztetett arra: amikor a Takarékbank 55 százalékának az eladását kiírták, a külső pályázónak 400 milliárd forintot kellett volna letennie. Úgy vélekedett, a szektor egésze akkor pedig közel 800 milliárdot ér. Megfogalmazása szerint “ezt belső, magánszemélyi körből összerakott csapatnak az eredeti érték 2,5 százalékán, 9 milliárdért játszották át”, amely megszerezte az irányítást a takarékszövetkezeti szektor felett.
     Hangsúlyozta: a szektornak nem volt szüksége segítségre, a betett 130 milliárd forintra, hiszen egy évvel ezelőtt a bankfelügyelet azt állapította meg, hogy az OTSZ-hez tartozó szövetkezetek a kockázatviselés szempontjából jobbak, mint az OTP. Leszögezte, hogy a szövetség feladata megvédeni a tulajdont.
    Mindent meg fognak tenni, hogy az eredeti állapot visszaálljon, vagy ha nem, a tagokat 800 milliárd forinttal kártalanítsák – tette hozzá Demján Sándor.
    Az ünnepi ülésen részt vett Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára is.
    A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak, 62 tagszervezeti munkatárs kapta meg a Takarékszövetkezeti Érdemérem kitüntetést a takarékszövetkezeti mozgalomban végzett munka elismeréseként.

Forrás:MTI