A szociális ellátórendszer felszámolása a fogyatékossággal élők jövőjét is felszámolja

 A szociális ellátórendszer kvázi felszámolása a fogyatékossággal élők és családjaik jövőjét is felszámolja.

A jövő évi költségvetéssel a kormány a mintegy 700 ezer fogyatékossággal élőnek is megüzeni: akinek nincs már szinte semmije, az annyit is ér. A társadalmi szolidaritást és az esélyegyenlőséget biztosító forrásokat kíméletlenül lecsökkentik, akárcsak a közgyógyellátásra fordítható összeget. Eltörlik a méltányossági ápolási díjat, megszüntetik a méltányossági közgyógyellátási díjat, szorongatják a sérült embereket segítő támogató szolgálatokat.

A rokkantellátásra jövőre is kevesebb jut, miközben továbbra is százezer ember vár a megalázó felülvizsgálatára. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása is jelentősen csökken jövőre: közel 5 milliárd forinttal jut kevesebb erre az esélyteremtő területre.

A Fogyatékos Emberek Világnapján ismét felhívjuk a kormány figyelmét azokra a módosító javaslatokra amit a szociális ellátórendszerre rászorulók egyre nagyobb tömege érdekében nyújtottunk be a jövő évi költségvetéshez és egyéb törvényjavaslatokhoz.

Az egészségügyért felelős államtitkár a népjóléti bizottság előtti szerdai meghallgatásán egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a gyógyászati segédeszközök támogatásának korszerűsítése azért tolódik, mert most annyi más feladata van a kormánynak. Ez sokat elárul a jelenlegi kormány hozzáállásáról.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Korózs Lajos,  a Népjóléti bizottság alelnöke.