A Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a „Fili” koncertet ad június 25-én Budapesten

A Fili mottója Bach: Parasztkantáta című művének szövegéből ihletett: „Nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk”.

A Vajdahunyadvár Hunyadi udvarában az idén 40. évfordulóját ünneplő székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia ad koncertet június 25-én, szombaton 18.00-tól. Karnagya Haáz Sándor úr. A homoród-menti székely gyermekekből álló száztagú énekkart szintén gyermekekből álló, negyven fős szimfonikus zenekar kíséri. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tekinti a nemzeti, főként a székely kultúra ápolását, a helyi zenei hagyományok őrzését és közvetítését. Az együttes vezetése emellett pedagógiai célokat is követ: tudatában van annak, hogy a közös éneklésnek és zenélésnek mekkora szerepe van a gyermekek érzelmi és jellembeli fejlődésében, a helyi közösség-teremtésben.

Egész Székelyföld egyik jelképé vált az immár negyvenéves Szentegyházi Gyermekfilharmónia – a Fili, ahogy mindenki nevezi – az elmúlt évtizedekben. A Gyermekfilharmónia a szentegyházasfalvi 1.sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból alakult. 1982-ben a tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg néhány részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együttest további munkára ösztönözte. Az együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. Ma már vannak olyan székely családok, amelyeknek három generációja is tagja volt a Filinek.

Rendszeresen fellépnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. 1990-ben jutottak első ízben külföldre: először Magyarországra, majd a Kárpát-medence többi magyarlakta országába, 2010 után a magyar kormány támogatásával számos nyugat-európai országban és a tengerentúlon, Kanadában is felléptek. Nagy sikert arattak 2011-ben a „Gyermekhangok Európáért” turné keretében Brüsszelben a belga és az európai parlamentben. Turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

Elismeréseik:

Magyar Örökség Díj (2003)

Bartók Béla Emlékdíj (2006)

ifj. Haáz Sándor, karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Polgári tagozata (2011)

Rotary-díj (2018)

Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2019)