A Szent Anna Plébánia virágkocsija bizonyult a legjobbnak

A közönség döntése alapján a debreceni Szent Anna Főplébánia “300 – Katolikus újjászületés” elnevezésű virágkocsija bizonyult a legszebbnek az idei virágkarneválon – jelentették be a szervezők csütörtök este.

A Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület táncosai a 46. Debreceni Virágkarneválon 2015. augusztus 20-án. A virágkompozíciók felvonulását zuhogó esőben tartották. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület táncosai a 46. Debreceni Virágkarneválon 2015. augusztus 20-án. A virágkompozíciók felvonulását zuhogó esőben tartották. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    A díjnyertes kompozíció a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját kapta.
    A művészeti csoportok legjobbját a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei választották ki: a díjat megosztva két debreceni csoport, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, valamint a R’n’B Dance Team kapta.
    A díjakat a győzteseknek Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adta át a Nagyerdei Stadionban, a Karneváléj című gálaműsor keretében.
    A győztes virágkocsival a 300 éve alapított debreceni Szent Anna Főplébánia köszöntötte a virágkarnevál vendégeit – hangzott el az eredményhirdetésen. A kompozíció – a méltatás szerint – többféle történelmi utalásból épült fel: mindenekelőtt azt jelezte, hogy “1715-ben gróf Csáky Imre nagyváradi püspök visszavezette nyáját a kálvinistává lett Debrecenbe”, vagyis 300 éve visszatérhettek a katolikusok a városba.
    A virágkocsi az oltárképpel a templom védőszentjét, Szent Annát is megidézte, a két virágharang pedig a közelmúltra emlékeztet: az egyiket Csáky bíboros tiszteletére szentelték fel 2011-ben, a másik pedig Szent II. János Pál pápa emlékét idézi, aki 1991-ben Debrecenben is járt.
    A kocsit Tamus István grafikus tervezte, a virágdíszítés Antal István és felesége, valamint a főplébániai közösség tagjainak munkáját dicséri.
    A művészeti csoportok egyik győztese, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület 2002-ben alakult. Európa szinte összes országában jártak már, számos hazai és külföldi fesztiválon képviselték hazánkat. Már 13. alkalommal résztvevői a debreceni virágkarneválnak. A táncstúdió védjegye az európai szinten is egyedülálló strucctollas legyező és a riói karnevál hangulatát idéző fejdísz. Művészeti vezetőjük Takács-Pántya Barbara.
    A másik legjobbnak ítélt R’n’B Dance Team 2007-ben kezdte meg a működését Debrecenben. Palettája rendkívül színes, fő profilja a hip-hop- és showtánc. Céljuk magabiztos, színpadkész táncosok kinevelése, akik többféle stílust ismernek és művelnek. Művészeti vezetők: Varga Hédi és Lente Róbert.
    A 46. Debreceni Virágkarnevál szervezői bejelentették: pénteken hat virágkocsi – Nagyvárad és Debrecen közös alkotása mellett a Szent Korona, az Élmény és wellness felsőfokon című kompozíció (Aquaticum Debrecen), a Megszépülve, játékosan, varázslatosan című alkotás (Keviép Kft.), a Kalózhajó (FÓRUM Debrecen bevásárlóközpont) és a Kívánságcsokor a Korzóról (Auchan) virágkocsi – utazik át Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra, ahol helyi művészeti csoportok között felvonulnak a Nyitott ablak Európára című rendezvényen.
    A virágkarneváli programokat napközben megzavarta az eső – lerövidítették a művészeti csoportok felvonulási útvonalát, és törölték a nagyerdei szabadtéri rendezvényeket -, a Karneváléj című több mint kétórás gálaműsort azonban megtartják a Nagyerdei Stadionban. Az Egyetem téren tűzijátékkal és éjszakai utcabállal fejeződik be a debreceni virágkarnevál.

Forrás:MTI