A szabad sajtóért demonstráltak civilek Budapesten

A szabad sajtóért demonstráltak civilek Budapesten, a Kossuth téren, majd átvonultak a Magyar Telekom Krisztina körúti székházához.

A szabad sajtóért demonstráló civilek Budapesten az Alkotmány utcában 2014. június 9-én. A demonstrációt a Kettős Mérce blog szervezte. MTI Fotó: Beliczay László

A szabad sajtóért demonstráló civilek Budapesten az Alkotmány utcában 2014. június 9-én. A demonstrációt a Kettős Mérce blog szervezte. MTI Fotó: Beliczay László

Ferencz Gábor, az Átlátszó blog munkatársa a Kettős Mérce blog által szervezett demonstráción, a Kossuth téren azt mondta: a média bekebelezése folyamatosan zajlott, egyre kevesebb a kormánytól független “hang”, most pedig sorra kerülnek azok, akikre eddig “nem volt idő”, akik eddig nem értettek a szóból. Hozzátette: ezzel nincs vége, addig nem fog a hatalom megnyugodni, amíg nem szerzi meg a teljes kontrollt.
Utalva Gyurcsány Ferenc 2007-es beszédére, amikor azt mondta, lehet tüntetni, majd megunják és hazamennek, Ferencz Gábor hangsúlyozta: minden miniszterelnök ugyanezt gondolja.
“Lehet oknyomozni, lehet sajtót csinálni, majd megunják és hazamennek. (…) Mi a magyar sajtó vagyunk, tesszük, amit tennünk kell” – mondta.
A Kossuth térről a demonstrálók a Lánchídon és az alagúton keresztül a Magyar Telekom Krisztina körúti épülete elé vonultak, a tömeg az alagút egyik végétől a másikig ért, közben többször azt skandálták: “Szabad ország, szabad média”, “Nem kell Orbán, nem kell Lázár, magyar népnek nem kell császár”.
A Krisztina körúton Schönberger Ádám aktivista hangsúlyozta: Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel “érdemes jóban lenni”, mert a Magyar Telekommal is elbocsáttatta az Origo hírportál főszerkesztőjét.
Elmondása szerint a Telekom akkor nem fog engedni a kormánynak, ha a fogyasztók nyomást gyakorolnak a cégre, ezért arra kérte hallgatóságát, hogy mondják le előfizetéseiket. Ezen kívül a csak “kormánypropagandát” közlő médiumok bojkottját is szorgalmazta.

Forrás:MTI