A sajtó munkáját segíti a Fővárosi Ítélőtábla

Már a Fővárosi Ítélőtábla közérthetőségre, szakszerűségre, proaktivitásra épülő új sajtóstratégiájának jegyében került sor a szervezet aktuális Médiaklub-rendezvényére, ahol a tárgyalótermi sajtónyilvánosság volt a fő téma, de bemutatták a FIT kiadványát is, amely hasznosan, érthetően kalauzolja el az olvasót a jogszabályok rengetegében, praktikus tanácsokat adva, például a fellebbezés és a kötelező jogi képviselet témakörében.

Kép1

„Minden részletet ismerni kell, mert nem tudhatjuk, melyik fontos, mikor világít egy szó a dolgok mögé” – fogalmazott Márai Sándor, s mintha az író útmutatását követnék a Fővárosi Ítélőtábla médiaklubjában, amely az intézmény Polgári és Közigazgatási Kollégiumának Werbőczy-termében kapott helyet. Az eseményen a Fővárosi Ítélőtábla vezetői olyan témában mondták el a tudnivalókat, amely valóban napi szinten vetődik fel egy-egy komolyabb médiavisszhangot kiváltó ügy, például a „kémper” kapcsán.

A „tárgyalás nyilvánossága: a sajtónyilvánosság a tárgyalóteremben” című előadásfüzér kitért a Római Egyezményre, az Európai Unió Alapjogi Kartájára, az Alaptörvényre, az eljárási kódexekre. Dr. Ribai Csilla, a FIT elnöke kiemelte: „a tárgyalás nyilvánosságához való jog a legszorosabb összefüggésben áll a tisztességes tárgyaláshoz való joggal. E jogokat többlépcsős jogi védelem garantálja. Azonban a nyilvánossághoz való jog a Római Egyezmény 6. cikke szerint sem korlátlan.” Ezt követően Egriné dr. Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese és Dr. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla Bűntető Kollégiumának kollégiumvezetője, sajtószóvivő érthető példákkal, részletes, szakszerű összegzéssel szolgált, ami a jövőben a sajtó képviselőinek nagy segítségére lehet. Kitért a tárgyalótermi, élő online közvetítés nehézségeire, veszélyeire.

Ujvári bemutatta a Fővárosi Ítélőtábla impozáns tájékoztató füzetét, illetve az Országos Bírósági Hivatal által kidolgozott kommunikációs kérdőív kiértékelését összefoglaló kiadványt is. A szóvivő felhívta a figyelmet a birosag.hu honlapra, ahol valamennyi, a sajtó érdeklődésére számot tartó ügyben információkat tesznek közzé.

– aj –