A Rossz Fiú a bécsi Albertinában

A sokáig csak „Bad Boy”-ként emlegetett amerikai festő, grafikus és szobrász, Eric Fischl papírmunkáiból látható kiállítás a bécsi Albertinában. Barátok, szeretők és más konstellációk.

A figuratív festészet egyik legjelentősebb képviselője, Eric Fischl mintegy hetven alkotásából nyílt kiállítás a bécsi Albertinában. A „Friends, Lovers and other Constellations” című tárlat körülbelül 35 évet ölel fel: egyaránt láthatók Fischl első rajzai valamint a rá annyira jellemző strandjeleneteket ábrázoló képei.

Egy egész termet szenteltek nagyformátumú akvarelljeinek, amilyen például a „Falling Figures”. A WTC tornyaiból a lángok elől magukat a mélybe vető alakok ábrázolásával Fischl a szeptember 11-i történésekre és a kamerák előtt elkövetett nyilvános öngyilkosságokra reagál. Ebből az időszakból származik „Tumbling Woman” című szobra is, amely annak idején nagy feltűnést keltett és most Bécsbe is elhozták.

Noha Fischl főként a festményeiről híres, az Albertina 2014. május 18-ig nyitva tartó kiállítása elsősorban a papírrajzait mutatja be: egy „csendesebb párhuzamos világot”, amely a festő kísérleti terepe és önmagára találásának eszköze. Ezek a képek az amerikai középosztályt ábrázolják mindennapi jelentekben – szépítés nélkül, de sok-sok szeretettel. Külön-külön megrajzolt alakokból összeállított kirakós képek és sokkfagyasztott pillanatok jellemzőek ezekre az alkotásokra; Fischl az egyes elemeket különböző értelmezési szintekké rakja össze és más-más jelentéstartalmat hoz létre.

A Long Island külvárosában felnövő művész becenevét egyik korai festményéről, a „Bad Boy”-ról kapta, amelyen egy fiatal fiú provokatív pózban az ágyon fekvő idősebb nőt néz, közben pedig a háta mögött lévő pénztárcába csúsztatja a kezét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*