A Römi KKSK magyar bajnok lett

 untitledA hétvégén megrendezett második Sárkányhajó Magyar Nagydíjjal hivatalosan lezárult a szakág idei szezonja. A nagydíj keretein belül megrendezett bajnoki fordulót a Römi KKSK csapata nyerte, ezzel győztek az összesítettben is, így ők vehették át a magyar bajnoknak járó trófeát.
Hiába volt szinte az egész hétvégén rossz idő, a sárkányhajósoknak hatalmas szerencséje volt. A rendezvény ideje alatt egyszer sem volt viharjelzés Sukorón, kivéve az utolsó futamot, amelyen négyezer méter helyet végül csak egy kilométert teljesített a mezőny, így a Sárkányhajó Magyar Nagydíj lebonyolítása szinte zavaratlan volt.

A magyar bajnoki pontversenyben értékelt Senior Mix 200 méteres versenyszámot ezúttal is a Römi KKSK nyerte a Telekom Rubin Lapátolók és a Kanizsa Sárkányhajó SE előtt. A legnagyobb múltú és legsikeresebb magyar sárkányhajó csapat így maximális teljesítménnyel lett bajnok, miután minden fordulóban nyerni tudtak, kivéve a dunaújvárosit, ahol nem is álltak rajthoz.

„Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, de számítottunk a sikerre – mondja a csapatvezető, Reményi Péter. – A hétvégi Magyar Nagydíjon megnyertük az összes senior és masters számot, kivéve az utolsó négyezer méterest, amelyet a viharjelzés miatt csak ezer méteren lehetett megrendezni.”

A győztes csapat szinte kizárólag férfi masters kenusokból és szintén mastersben versenyző kajakos hölgyekből áll. A RÖMI KKSK magja ráadásul közel 10 éve változatlan, a tagok átlagéletkora már 45 év. Reményi Péter szerint azért tudják mégis még mindig megverni a fiatalabbakat is, mert imádnak sárkányozni, és a közös edzéseken kívül is rendszeresen sportolnak.

„A szezon végén szeretném minden csapattagnak megköszönni a munkát. A csapat nevében pedig köszönet illeti Ludasi Róbertet is, aki lehetővé teszi, hogy egész évben a csepeli vízitelepen készüljünk, nélküle nem tartanánk itt” – teszi hozzá a csapatvezető.

A bajnokságban második a Tatai Hódy, harmadik helyezett az Atom Dragon lett.

A nyílt futamoknál a papírformának megfelelően jól szerepeltek a világbajnokságon szereplő egységek. A Masters férfi- és mix kategóriákat a Römi KKSK uralta, míg a hölgyek küzdelmeiben a Sárkányanyák voltak a legeredményesebbek. Az MKKSZ szabadidős szakmai koordinátora szerint a hétvégihez hasonló nagyszabású rendezvényeken jól lemérhető, hogy a sárkányhajózás tábora bővül.”

„A nagyobb létszám, az egyre több versenyző pedig hozza magával azt is, hogy szinte minden kategóriában élesedik a harc – mondja Patyi Melinda. – A vérre menő küzdelmek mellett jól sikerült a vasárnapi Happy Futam is, amelyben a gyorsasági válogatott versenyzőkből álló Bajnok Csapat harcolt a Raftingosok-, a Versenybírók-, a Sárkányhajó Csapatkapitányok- és az MKKSZ dolgozók együtteseivel. Végül célfotóval nyertek a bajnokok a raftingos legjobbak előtt.”

A felnőtteken kívül idén is vízre szálltak a legfiatalabbak is Az már a tavalyi első Magyar Nagydíjon eldőlt, hogy az évadzáróból 2014-ben sem lehet „kihagyni” a sulisárkányokat.

„A 2013-as verseny után megkerestek az iskolás csapatok vezetői és kérték, hogy a sulisárkányok is maradhasson a Sárkányhajó Magyar Nagydíj része, sőt már most vannak jelentkezők a következő évi versenyre” – mondja Kovács Gábor sárkányhajó szakágvezető.

A versenyen a 4-6. osztályosok között az Óvári sárkányfiókák állhattak fel a dobogó tetejére, mögöttük a Bocskai apródjai (Hajdúnánás) és az Árpád fejedelem mini sárkányai (Dunavarsány) értek célba.

A nagyobbaknál (7-8. osztály) a Nánási hullámtörők (Hajdúnánás) nagyon szoros versenyben előzték meg a Mekler sárkányai csapatot (Dunavarsány), a harmadik helyen pedig a III. Béla Gimnázium (Baja) diákjai végeztek.

„Rengeteg kellemes percet szereztek nekünk lelkesedésükkel ezúttal is a sulisárkányok. A hétvége talán legkedvesebb pillanata az volt, amikor Németh Szabolcsot, a dunavarsányi gyerekek kísérőtanárát, az ottani egyesület edzőjét megrohamozták a diákok, hogy mehessenek hozzá a klubba kenuzni is – teszi hozzá Kovács Gábor.

A II. Sárkányhajó Magyar Nagydíj előkészületeinek és lebonyolításának volumene szinte világbajnoki nagyságrendű volt. A verseny kiválóan sikerült, az MKKSZ köszöni a szervezésben részt vevő önkéntesek áldozatos munkáját.