A rendőrségi intézkedések során az állatvédelmi szemlélet nagyobb szerepet kap Veszprém Vármegyében

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködése egy országos szintű állatvédelmi együttműködés mintaprogramja lehet.

Az elkóborolt állatok hazajutását is segítik többek között a jövőben a Veszprém vármegyei rendőrök az állam által létrehozott Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködése alapján. A ma aláírt megállapodás célja az állatvédelem és a bűnmegelőzés kapcsolatának elmélyítése, az állatvédelmi ismeretterjesztés hatékonyságának javítása, a rendőrségi eljárások állatvédelmi szakmai támogatása, valamint a felelős állattartás népszerűsítése. A Felek közös célkitűzése az is, hogy a környezet- és állatok védelmét szolgáló tevékenységet a Rendőr-főkapitányság hatékonyan tudja ellátni, az állatvédelmi szemlélet nagyobb szerepet kapjon a rendőrségi intézkedések során. A vármegyei szintű együttműködés célja, hogy példaként szolgáljon egy országos szintű szakmai együttműködéshez.

 

Az esemény házigazdája, Dékány Balázs ezredes, Veszprém Vármegye rendőrfőkapitánya kiemelte, hogy szervezete kiemelt figyelmet fordít a bűnmegelőzésre és bűnfelderítésre az állatokat ért bántalmazások kapcsán. Az állatvédelemmel összefüggő eljárásaival a Rendőrség hozzájárul az állatok megmentéséhez, emellett céljuk, hogy a bűnmegelőzési tevékenységük keretében szakszerű tájékoztassák a lakosságot a felelős állattartás szabályairól is. Az együttműködés keretében Rendőr-főkapitányság vállalja, hogy közreműködik a kóbor ebek tulajdonosának felderítésében, oly módon, hogy az eljáró rendőrök az Alapítvány által biztosított transzponder leolvasókkal ellenőrzik a kóbor eb egyedi azonosítóját és értesítik az önkéntes állatorvost. Továbbítják a rendőrkapitányságok részére az Alapítvány által biztosított ismeretterjesztő anyagokat, egyben felkérik az Alapítványt, hogy szervezzen állatvédelmi továbbképzést a vármegyei rendőrök részére.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: nagy öröm – és egyben felelősség – számára, hogy Veszprém térsége az állatvédelem területén példaként szolgálhat a jövőben egy országos szintű program kidolgozására a rendőrséggel. Elmondta, ahogy ezt az országjárása során is tapasztalta, a nyomozó hatósággal való szoros együttműködés fontos alapköve a sikeres és eredményes állatvédelemnek. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szakmai tevékenysége, az oktatások és ismeretterjesztő előadások egyedülálló kezdeményezések, melyek nagy mértékben meg fogják könnyíteni a rendőrség munkatársainak állatvédelmi munkáját, az állatokat értintő bűncselekmények megelőzését és sikeres felderítését.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: jelen együttműködési megállapodás egy üdvözlendő folyamat legújabb állomása, amely folyamat nem más, mint a magyar Rendőrség erősödő állatvédelmi szerepvállalása. 2021-ben az ORFK az egyik alapítója volt Magyarország Állatvédelmi Kódexének, amely az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának kezdeményezésére született, és most már 500 tagszervezetet számlál. Azóta mind az ORFK, mind a BRFK bűnmegelőzési eseményein jelen van az állatvédelem, a rendőrség bűnmegelőzési instruktorai szerte az országban tanítják a felelős állattartás alapvetéseit. Az állatvédelmi jog (beleértve az állatvédelem büntetőjogi környezetét is, ami a rendőrség munkáját meghatározza) egy dinamikusan változó, fejlődő, szigorodó terület, még a szakembereknek sem mindig könnyű az eligazodás. Az Alapítvány – sok más mellett – azt is vállalja jelen megállapodás aláírásával, hogy állatvédelmi továbbképzést tart a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság által kijelölt résztvevők részére.

A képzés során kiemelt figyelmet kapnak majd a következő területek: állatvédelem jelentősége a kriminológiában és a bűnmegelőzésben, az állatkínzás és kapcsolódó bűncselekmények, büntetőeljárás és közigazgatási eljárás az állatvédelemben, az állatorvos szakértő szerepe és feladata.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány képviselői az ünnepélyes aláírás keretében 7 db chipleolvasót is átadtak a Rendőr-főkapitányságnak.